Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Öt tévhit a szabadúszókról

2017. február 22. - Otthon

A szabadúszók korántsem olyan emberek, akik egész nap vakargatják magukat otthon, és nem csinálnak semmit, sok-sok pénzért. Ahhoz, hogy megéljenek, és fenntartsák az életüket, nagyon is sokat kell dolgozniuk, ezerszer összeszedettebben, mintha 9-től 5-ig melóznának valahol.

1. Otthon, pizsamában dolgoznak egész nap

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a szabadúszók egész nap pizsiben fekszenek a kanapén, és bámulják a tévét, közben pedig úgy tesznek, mintha dolgoznának. A valóságban azonban, ahhoz, hogy pontosan és gyorsan tudjanak dolgozni, fontos, hogy ők is a gép előtt üljenek akkor, amikor az ügyfeleik - alkalmazkodniuk kell a megrendelőik munkatempójához. Sok szabadúszó azt a módszert alkalmazza, hogy reggel felöltözik, mintha munkába menne, és külön dolgozószobát tart fenn, csakhogy koncentráltabban tudjon dolgozni. Esetleg élnek a közösségi iroda lehetőségével, vagy tárgyalni járnak hetente többször egy irodába.

pexels-photo-112571_nogal.jpeg

2. Olcsóbban dolgoznak, mint egy cég

A munka az munka, és ha valaki freelance designerként elvállal egy videóklipet, akkor annak megvan az ára. Nem feleannyi, nem negyedannyi, mintha egy designer cégnek dolgozna, alkalmazottként. Az egyéni vállalkozóknak is vannak kötelezettségeik, adózás például, plusz az eszközhasználat és a munkaidő is ott van, mint költség. A szaktudásukról nem is beszélve.

3. Több idejük van a családra, barátokra, több a szabadidejük

Az a freelancer, aki meg akar élni, nem magát vakargatja a tévé előtt, és nem is a barátokra, családra pazarolja a munkaidejét - értelemszerűen rugalmasabb a munkaideje, de ha napközben a nagymamával ül az orvosnál, és épp határidős munkája van, biztos, hogy egész éjjel ébren lesz, hogy befejezze a munkát, és kifizessék időben.

4. Azonnal megcsinál mindent, amit kérnek tőle

Általában az a másik legnagyobb tévhit, amit gondolnak a szabadúszókról az ügyfelek, hogy bármikor, bármilyen időpontban fel lehet őket hívni, lehet nekik skype-olni, emailben panaszkodni, mert úgyis a gép előtt ülnek, és megcsinálnak mindent azonnal. A szabadúszó munka hátránya, hogy az ember önmaga asszisztense, saját maga ügyfélkapcsolati accountja, és valahol érthető, ha az ügyfél furcsa időpontokban kér rengeteg munkát, azonnal. Azonban a freelancereknek is vannak hétvégéik, és ők is szeretnének néha színházba menni, szóval értelemszerűen a határidőket tartva fontos a jó időbeosztás - mind az ügyfélnek, mind a szabadúszóknak.

5. Nem is igazán munka, amit csinál

Némileg ellentmondásos az előző ponttal, mégis, sokan gondolják azt, hogy semmit nem csinál a szabadúszó, csak dolgozgat, de nem igazán teszi magát oda. Pedig igen, hiszen neki is érdeke, hogy kifizessék, ráadásul bármilyen furcsán hangzik is, aki szabadúszóként dolgozik, tényleg szeret dolgozni: nem csak egy fix munkahelyen üldögél napi 8 órában, ahol a nettó munkával töltött ideje kábé napi 3-4 óra, vagy annyi se. És nem járkál le a kollégákkal óránként kávézni és cigizni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr7312243516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2017.03.20. 12:30:41

Ez pontosan így van. És ez még a rózsaszín része a dolognak. Mert te szaladgálsz az ügyfelek után, te tárgyalsz velük, te végzed a marketing tevékenységet magad után (saját pénzből), te intézed az adó és egyéb hivatali ügyeket, és még sok-sok minden mást amit egy cégnél megcsinálnak neked. Ezért lettem én is munkavállaló.

Lucifer Morningstar 2017.03.20. 12:30:41

"egy fix munkahelyen üldögél napi 8 órában, ahol a nettó munkával töltött ideje kábé napi 3-4 óra, vagy annyi se. És nem járkál le a kollégákkal óránként kávézni és cigizni. "

Ha már munkáról firkálsz, nem ártana ha ismernéd.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.03.20. 12:30:41

elozetes moderacioval kinek van kedve barmit is beirkalni. megnyitom a posztot, nincs alatta semmi, megnyitom esetefele, na van 5 komment, valaszolok valamit, holnapra megjelenik, vagy visszanez akinek irtam vagy nem, ha visszanez es valaszol, honaputan en is lathatnam, de mar tokom keresi ki a history-bol hova szoltam bele. mintha papiron leveleznenk, komolyan, tiszta huszadik szazad.
a poszt amugy semmitmondo, tesz par vegletes allitast es cafolja oket, kerem kaccsolja ki

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.03.20. 12:30:42

"és nem is a barátokra, családra pazarolja a munkaidejét "
Hát, akinek ez pazarlás... annak ne is legyenek barátai, se családja...

So No 2017.03.20. 12:30:42

Azert van par "tevhitnek" alapja.

"Olcsóbban dolgoznak, mint egy cég"

Sok freelancer felaron elvallaja a munkat. Foleg ha valamelyik on-line "piacon" szerzi be azokat. Jelentkeznek a melora vagy ketszazan, es egymas ala igergetnek. Igy nyer meg egy csomo projektet az az indiai csoka, aki valojaban nem is programozo, hanem megtanult egy-ket frameworkot jol hasznalni...

Egy komoly freelancer is olcsobb lesz, mint egy ceg.
A ceg a bevetelbol fizet mindent... Az irodaberlettol kezdve a HR-esekig, a marketinget stb. stb.

A frrelancer nyugodtan 10-15%-kal alamehet egy ceges arnak, es meg akkor is boven megeri.

"Több idejük van a családra, barátokra, több a szabadidejük"

Nos. Aki az elozo pontban a felaron dolgozo koze tartozik, az napi 12-16 orat is melozik. Aki viszont tudja, mennyit er a munkaja, az rengeteg idot nyer.

(Sajat pelda. Itt Malajziaban a kozlekedes horror. Reggel es este 1-1 ora bejutni az 5km-re levo irodaba. Ez a ket ora tisztan megmarad, ha otthonrol dolgozom. :XD)

Par eve volt egy haverom, aki szerzodeses viszonyban allt a cegunkkel. Minden honapban kikalkulalta, hogy mennyi "task"-ot tud elvallalni. Ki is szamlazta a dijat. Havi 30 mernoki napi dijat. Nagyjabol 900 ezer ft. ertekben.

Es mennyit dolgozott? 6-7 napot. Senki nem reklamalt, mert amit leadott az volt a realitas, egy atlagos programozo valoban 4 hetet szuttyogott volna vele. Sosem kesett, es hibatlanul dolgozott.
Nem volt penzehes. Amit megkeresett Juliusig, az eleg volt neki az ev vegeig.

Tehat 7 x 7 = 49 nap... Kb. 50 napot dolgozott egy evben...
süti beállítások módosítása