Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Döbbenet: a főnök a stressz oka

2016. december 06. - MeNa

Nem elég, hogy otthon is elnyom az asszony, még a főnök is engem csesztet. Hát persze, hogy stresszes vagyok.  

Az egy dolog, hogy otthon nem jövünk ki az asszonnyal és folyton megy a veszekedés (netán megcsaljuk egy teremgarázsban). Sebaj, bemenekülünk a munkahelyre, ott talán kicsit jobb a helyzet - gondolja sok honfitársunk (főleg férfi, de lehet nő is - a szerk.) Csakhogy nem kevés azon munkahelyek száma, ahol például a főnök miatt nem éppen kiváló a hangulat. Ezt támasztja alá egy jó kis felmérés, amit novemberben a Work Force munkaerő közvetítő végzett és igencsak sokat mondó, még a legjobb irodai munkahelyekről is.

42623315_l.jpg

Kiderült, hogy a főnökök a munkahelyi stressz jelentős részét képezik: az alkalmazottak 16%-a állandóan stresszel a főnök miatt, 34% elég sokszor, 24% néha és csak 26% válaszolta, hogy ritkán vagy soha. A válaszadók 47%-a akkor is dolgozik, ha beteg, mert fél a következményektől (főnök véleménye, kirúgás stb.).

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a megkérdezettek 25%-a állást is váltana a munkahelyi bánásmód miatt, de valami miatt nem teheti, 33% aktívan keres is állást, 8% nem képes elviselni jelen helyzetét, és mindössze csak 18% érzi jól magát, így ők nem is keresnek. Mindössze 24% nem érezte úgy soha, hogy behúzna a főnökének, 32% pedig kifejezetten sokszor érzi.

Egy nem bizonyított számítás szerint 2014-ben a munkahelyi stressz mintegy 440 milliárd forint veszteséget okozott a magyar gazdaságnak. A vállalatok többségénél a szükségesnél magasabb a stressz miatti hiányzások és a fluktuáció aránya, amely az érintett cégeknél folyamatosan komoly teljesítménycsökkenést okoz. Az uniós átlag szerint a negatív következmények 50-60%-a a munkahelyi stressz számlájára írható. Magyarországon ugyanakkor a vállalatoknak alig 18%-a rendelkezik stresszkezelési cselekvési tervvel, noha a szervezeti stressz faktorok jelentős részét egy jól átgondolt és következetesen megvalósított anti stressz akciótervvel gyorsan és hatékonyan lehetne kezelni.

EZT NÉZIK MOST  FŐNÖKÖK

Imádott helyek Pesten és Budán

Ide menni nagyon megéri

Ha siet, hangulatos munkahelyeket talál ebben a körzetben

A megkérdezettek 14%-át illette már szexista megjegyzéssel a főnöke, és 4%-ot ért már szexuális zaklatás is. A válaszadók 35%-át érte már negatív megkülönböztetés, leginkább a dohányzás, a divatos ruhák hiánya, a nemi identitás, a politikai nézet és a gyerek miatt. A munkaerőhiány miatt ma sok fizikai munkakörben könnyű állást váltani, így egy jó főnök a fluktuáció csökkentése szempontjából is HR-versenyelőny.

És kiket kérdeztek meg? A kutatás 361 fős, a teljes magyar lakosság tekintetében nem reprezentatív, online lekérdezéssel készült 2016 novemberében. A megkérdezettek 44,32% férfi, 55,68% nő volt. Korosztályi megoszlás: 19-25 éves 1,66%, 26-35 éves 20,22%, 36-50 éves 71,75%, 51 éves vagy idősebb 6,37%. Végzettség szerinti megoszlás: 31,3 % egyetem/főiskola, 44,04% középiskola, 20,5% szakmunkásképző, 4,16% általános. Lakóhely szerinti megoszlás: 17,45% budapesti, 82,54% vidéki.

Szóval így állunk. Mit szólnak mindehhez?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr3012028123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a távoli rokon 2016.12.08. 18:45:18

Na ezért váltam el és kezdtem más pénzkereső tevékenységbe egyidejűleg. Bár úgy is lehet forgatni, hogy az egyik döntés következményeként született a másik. Életem legjobb döntése volt a z életmód-szemlélet váltás. Ha egy kapcsolatban változtathatatlanul nem egyenrangúak a felek, lépni kell valamilyen irányba, semmi értelme egy helyben stagnálni, boldogtalanul vergődni. Ugyanez igaz egy halmozottan rossz körülményeket felvonultató munkahelyre. Mindenkinek egy élete van, én megtanultam a leckét, persze így sem könnyű, de a magam ura vagyok, és ez nagyon jó érzés.:)
süti beállítások módosítása