Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Az irodai zöldség csökkenti a stresszt

Négyzetméter

2016. december 02. - iroda l mar

kezdo.jpg

Így úszhatja meg, hogy ráborítsa az asztalt a főnökére?

 

Rákattantunk a zöld vonalra, az előzőt követően íme egy újabb poszt a tárgyban. Íme még egy nemzetközi kitekintés arról, hogy miért is jobb a természetes környezethez hasonló irodaházakban, sőt hatalmas pékségekben dolgozni és, hogy mit is értünk az irodaház-építészetben biofília alatt?

Annak, hogy a szobanövényeknek (illetve hát irodai növényeknek) hangulatjavító szerepet tulajdonítanak, nincs semmiféle újdonság.

Most viszont számba vesszük, hogy a „minden emeletre legalább egy fikuszt”-szintű, oldshool irodai flórán túl, már brit tudósok is beszálltak az irodai növények kreativitást növelő kutatásába.



A legcoolabb cégek pedig már szinte esőerdős munkahelyi környezetet biztosítanak fehérgallérosaiknak.

A dolgozók egyszerűen nem bírják a steril, fluoreszkáló mesterséges világítást a növényzet-, panoráma- és természetes fénymentes irodaépületekben.



Sir Cary Cooper, a (nem meglepően angol) Manchesteri Egyetem professzora jutott a fenti következtetésre.

Méltánytalan lenne azonban a brit tudósok bulvár-kedvenc, oktondi kutatásai közé csapni a fenti kijelentést. Ugyanis hétezer-ötszáz dolgozót érintő, 16 országra kiterjedő, egy éves kutatómunkát követő tanulmányt készítettek a tárgyban.


A munkahelyi környezet optimalizálása pedig mind a dolgozók, mind a munkáltatók közös érdeke.

gensler4.jpg

 
A kutatásaik alapján a növényekkel, a steril, szürke tucatnyi árnyalatával jellemezhető irodai színvilág helyett vidám színekkel operáló, természetes fénnyel, kellemes panorámával feljavított munkahelyi közeg ugyanis 15 százalékkal növeli a dolgozók boldogságérzetét, 6 százalékkal a termelékenységet és szintén 15 százalékkal a kreativitást. (Kommentelői részről kajánul felvetődhet: na igen, hogy lehet mindezt egzaktul mérni? 15%+ boldogságérzet? Hagyjuk már! Várjuk az érdemi érveket és ellenérveket; ha valós igény merül fel, akkor egy következő posztban kitérünk a módszertani részletekre.)

Ami viszont vitán felül egzaktul mérhető és meglehetősen elszomorító: a vizsgált munkahelyek 58 százaléka növénymentes, míg 47 százalékában kizárólag mesterséges megvilágításos környezetben gályáznak az irodisták.

A növényeken túl: beszéljünk a színekről is

 
Az (egyelőre) még egységes Egyesült Királyságban nem csak az angolok, hanem a walesiek is tudományos alapossággal kutatják a témát.

 
A Cardiffi Egyetem kutatói egy 2014-es tanulmányukban is hasonló következtetésre jutottak, mint manchesteri kollégáik.. A növények mellett, ami a színeket illeti: a kék a zöld és a sárga a leginkább hangulatjavító, kreativitást fokozó.

gensler2.jpg

Az internetes gazdaság mamutjai már a Mesterséges Esőerdőknél tartanak


Az Amazon Seattle-i, futurisztikus székházába (ez az észak-nyugati, Csendes-óceánparti nagyváros és környéke egyébként a depresszív, borús, esős klímájáról híres-hírhedt. Talán nem véletlenül ajándékozta meg az egyetemes emberiséget olyan önpusztítóan depresszív világsztárral, mint a nirvanás Kurt Cobain). harminc országból telepítettek be háromezer növényt. Belső-erdős tárgyalók, mesterséges vízesések fokozzák a természetbe visszataláló irodisták komfortérzetét. Sétálós meetingeket is tartanak a bokrok között.

seattle.jpg

Kaliforniában, San Jose-ban, az Adobe székházában is hasonló közeget hoztak létre és csöppet sem Photoshoppal. A Gensler Építész és Design Stúdiótól rendelték meg növényekkel, napfénnyel dúsan megvilágított terekkel, hatalmas kültéri munkahelyi felületekkel felturbózott székházukat.

Nem csak a technológiai szektorban – és nem csak a fehérgalléros irodisták kegyeit keresve –, hanem hagyományosabb ágazatokban is terjed a vissza a természethez (vagy legalábbis annak imitálásához), biofíliának nevezett módi.

idaho.jpg


Idahoban, a Terrapin Bright Green biofíl építészeivel húzatta fel a Clif Bar & Company organikus élelmiszert gyártó cég a világ legnagyobb ilyen típusú pékségét.

idaho3.jpg

A 300 ezer négyzetláb (közel 29 ezer négyzetméter) területű komplexumban a kétszáz hatalmas ablak a nappali műszakosok hangulatát javítja, ám az éjjeli műszak melósainak trükkös óriáskivetítők segítségével szimulálják, hogy napfény járja át a szívüket újra.


Kinek mi a véleménye a biofíliáról? Üdvözítő-e mindez, vagy ezt a pénzt inkább más, konzervatívabb célra, például fizetésemelésre kellene elverni?

Ismer valaki hasonló hazai, vagy akár olyan külföldi munkahelyet, ahol ő vagy ismerőse ilyen közegben dolgozik?

Kommentben, vagy akár ha egy önálló posztot is megtöltene: a közöslegter@gmail.com-ra várjuk a kapcsolódó élményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr7711997596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2016.12.20. 10:57:08

Na ezt megjegyzem, okos gondolatok. Most arról tájékozódom, hogy egyáltalán hogyan válasszak jó munkaerőt. Itt találtam jó dolgokat, Ismeri valaki ezt a céget? www.cegmegalapozas.hu/szolgaltatasok/munkaero-toborzas-es-kivalasztas/
süti beállítások módosítása