Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Lehallgathatja-e a munkáltatónk a telefonunkat?

2017. március 09. - MeNa

Elég nagy a bizonytalanság az irodisták körében azzal kapcsolatban, hogy mire jogosult a munkaadó egy munkahelyen. Például korlátozhatja-e a mobilhasználatot vagy egyenesen lehallgathatja a beszélgetéseinket.

Sokan csak beszélnek róla, de hozzánk is több levél érkezett a témában, főleg olyanoktól, akik budapesti irodaházakban dolgoznak és szerintük ki vannak téve az indokolatlan ellenőrzéseknek. Szerencsére a levelek között olyan is volt, amelyik eligazít ebben a nagy összevisszaságban és bizonytalanságban. Az egyik ügyvédi irodától tudjuk, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a minap - azzal a céllal, hogy a munkahelyi ellenőrzések megfeleljenek az adatvédelmi törvénynek - "Munkahelyi adatkezelések alapvető követelményeiről" címmel hivatalos tájékoztatót tett közzé honlapján.

inspector-2049439_1280.jpg
A dokumentumban részletesen leírják, hogy a munkáltatóknak milyen adatvédelmi kötelezettségei vannak a munkaviszonnyal összefüggő ellenőrzések (pl. céges e-mail, céges mobiltelefon, internethasználat vizsgálata) során, főleg, ha a munkahelyi eszközök használata magáncélból is engedélyezett.
 
A munkajogi szabályokkal is összhangban, a NAIH kiemeli, hogy a munkáltatók kizárólag jogos érdekből, konkrétan meghatározott célból és csak a szükséges keretek között ellenőrizhetik a munkavállalók által használt eszközöket. A Hatóság ezért javasolja, hogy a munkáltatók végezzenek ún. érdekmérlegelési tesztet. Vagyis nyilván alá kell támasztaniuk azt, hogy milyen érdekeik védelméről van itt szó, amit csak így tudnak megvalósítani.

secretary-1149302_1280.jpg
 
A munkáltatónak előzetesen és írásban - belső szabályzatok révén – kell tájékoztatnia alkalmazottait az ellenőrzések részletes szabályairól, hiszen a munkavállalók így tudnak meggyőződni arról, hogy a munkahelyi ellenőrzés és adatkezelés valóban arányosan korlátozza jogaikat.
 
További kritérium a fokozatosság elvének betartása, amely még tovább szűkíti a munkáltatók mozgásterét, így pl. alkalmazottaik e-mailjeit csak korlátozottan, a vélelmezett szabálysértés nyomai esetén olvashatják el, illetve nem hallgathatják meg a céges mobilon lefolytatott privát hívások hanganyagát.
 
Az adatvédelmi szabályok betartását segítheti a magáncélú levelezések és hívások megtiltása, valamint egyes weboldalak korlátozása, de még ilyenkor is sor kerülhet olyan személyes adatok kezelésére a munkavégzés során, amelynek abszolút védelmet kell élveznie. 

Önöknél is voltak ilyen jellegű ellenőrzések? Írják meg tapasztalataikat kommentben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr4512301105

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit tartalmazzon az érdekmérlegelési teszt? 2018.07.11. 14:19:48

Érdekmérlegelési teszt elkészítése bizonyos esetekben kötelező az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) alapján. Érdekmérlegelési teszt elkészítése, elvégzése akkor kötelező, ha az adatkezelő az egyes adatcsoportok adatkezelési jogalapjaként a jogos ér…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.20. 12:30:40

Az email fiókomat látják a főnökeim, mert többször is hivatkoznak olyan dolgokra, amikről velük soha nem beszéltem, csak más kollégákkal leveleztem róla. Vagyis onnan tudnak róla, hogy elolvassák a leveleimet. Leszögezem, ezekben a levelekben semmi olyan nincsen amiről ne tudhatnának, csak az információ megszerzési módja elképesztő /először, aztán az ember hozzászokik/.
Az egész irodaház tele van biztonsági kamerákkal, mindent látnak amit akarnak.
Ja és a képernyőmet is, hogy éppen min dolgozom...
Mindenki fütyül minden törvényre, majd pont az adatvédelmi törvényt fogják betartani?

torró 2017.03.20. 12:30:40

Az a baj, hogy a Magyar ember nem tudja hol a határ! A munkahely nem a saját birodalmad, vagy csak kis mértékben. Nálunk egy ideig megengedték, hogy 15 perc erejéig használhatjuk a telefont magán ügyben. Mígnem egyik agyament kollégánk, éjszakai műszakban, felhívta Bécsben élő haverját, és az osztrák tv- n sugárzott másfél órás filmet vele fordítatta le nézése közben. Ezek után teljesen letiltatták a telefon használatát. És tudtuk, hogy jogosan! Mivel egy számítógép teremben dolgoztunk mint üzem irányítók, a játék programokat is kilőtték. És ez is jogos volt, mert ilyenkor egy monitor és egy gép ki volt zárva az ellenőrizhető folyamatból. Ezzel azt szeretném sugallni, hogy bizony a vállalatnak jogában áll olyan intézkedést tenni, ami zavarhatja a normális munkamenetet. Speciel, én mint műszakvezető sem engedtem olyan tevékenységet ami miatt esetleg leállás történhetett volna.

2017.03.20. 12:30:40

"a NAIH kiemeli, hogy a munkáltatók kizárólag jogos érdekből, konkrétan meghatározott célból és csak a szükséges keretek között ellenőrizhetik a munkavállalók által használt eszközöket"

Ez nekem egy gumiszabálynak tűnik, amit bármilyen esetben lehet alkalmazni.

Duplaxiii 2017.03.20. 12:30:40

Nem igazán értem az ifjú generáció felháborodását? Ugye itt nem a magánzaklatásokról van szó, hanem arról, hogy a munkahelyeket például korlátozzák a magáncélú tevékenységeket.
Igen, tegyék meg!
Mert aki nem szabadfoglalkozású, az ne használja a céges eszközöket fészbúkölásra, magánlevelezgetésekre stb. Sok helyen ennek üzleti kockázata is van, nem csak az, hogy te kémkedsz kifelé, hanem a te tevékenységed segítheti az illegális behatolót.
Régen sem vihetted haza a cég szerszámat magáncélra, nem a cég teherautójával fusiztál, régen sem volt engedélyezett, hogy munka helyett a téren traccsoljál.
Most ez megtehető az internet segítségével.
Tudok számos céget, ahol igen, a neten be van állítva, hogy egyáltalán milyen oldalakat érhetnek el. Nem a pénz miatt, hanem a hatékonység miatt.
Kollégám - ügyfeles - órákat videózott, mert szerencsére nem volt gond, így nem kellett intézkednie. Így fizetésért sorozatokat nézett, soha egyetlen esetben sem tanult valamit, próbált megoldani más feladatot.
A telefon meg vigyék csak be, a wifit mac-címes beállítással lehet használni munkára, az okostelefon meg buta marad. A gyerek tud szólni, ha gond van (igaz erre ott a vezetékes telefon is), de te nem tudsz szórakozni.
Persze sokszor olvasom itt a mai kockásingeseket, hogy mennyire felháborító, hogy x vagy y rendszerrel kell dolgozniuk és nem a megszokott hobbiszarságaikkal, hogy nem telepíthetnek bármit a gépeikre, hogy az azon lévő minden nem az övék és bármikor ellenőrízhető. Ezekenek lehet vállalkozni és magáncégben akár egész nap banántgörbítgetni.
Munkahely = munka! Romkocsma = pia, buli

Trollmann 2017.03.31. 15:32:02

IT területen dolgozom, nálunk sem engedjük a korlátlan kütyühasználatot, netezést, mobilozást, seggvakarást. Ha a felhasználókon múlna, egyetlen lapátnyi GDP-t sem tennének odébb, egész nap tolnák a FB-ot vagy pornót néznének. A biztonsági kockázatokról nem is beszélek:adatszivárgás, adatlopás, zsaroló vírusok, stb, stb. Akinek nem szükséges a munkája elvégzéséhez az internet elérése, azoknak nem engedjük.
süti beállítások módosítása