Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

A munkahelyi légkört mérgező kolléga

2016. december 23. - iroda l mar

 

alancleaver_flickr.jpgFotó: Alan Cleaver/Flickr

 

Az angolszász világban „toxikus dolgozó”-ként aposztrofált munkaerő ismérvei: önző, arrogáns, nincs benne empátiakészség a kollégáival szemben, sőt, még abban az esetben is elnyerheti valaki a „toxikus dolgozó”-jelzőt, mert az elviselhetőség határait feszegetve idegesítően viselkedik, például mert túl hangosan, szinte ordibálva beszél.

De hát sima ügy, gondolhatnánk. Különösen az USA-ban, ahol a munkajogi szabályok jóval könnyebben lehetővé teszik, hogy egy alkalmazottat kirúgjanak, nyilván mielőbb megszabadul a főnök az ilyen dolgozóktól.

 

Ez úgy is van, ha egyébként átlagos, vagy akár annál gyengébb képességű alkalmazottról van szó, hiszen akkor a fenti rossz tulajdonságok csak pont az i-re. Ellenben semmi sem fehér-fekete, és hát az is relatív, hogy mi a „rossz” és mi a „jó” tulajdonság, hisz adott élethelyzetben lehet, hogy pontosan az efféle törtető, másokkal nem törődő, egyáltalán nem csapatjátékos tulajdonságokkal bíró egyének a nyerők.

 

Sőt: a toxikus munkaerő gyakran szakmailag felkészült, tehetséges, szorgalmas.

 

A tárgyban végzett kutatások azonban azt igazolják, hogy hosszútávon többet ártanak az ilyen dolgozók egy cégnek, mint amennyi pillanatnyi előnyt is hozhatnak a sikereik.

 

 

Egy tavalyi harvardi kutatás ráadásul pénzben is kifejezte, hogy egy átlagos cégnek egy toxikus munkaerő megtartása évente 12 ezer dolláros többletkiadással jár, ami több, mint kétszerese a toxikus, ám egyébként szorgalmas és tehetséges alkalmazott által átlagosan kitermelt extraprofitnak.

Persze nyilván senkinek sem érdeke azonnal a leginkább drasztikus eszközhöz, a felmondáshoz nyúlni, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb országban, így Magyarországon is a munkajogi szabályok betartásával azt nem is olyan egyszerű meglépni.

Szakértők azt javasolják, hogy bármennyire is kellemetlen egy-egy felnőtt, akár vezetői pozícióban lévő dolgozóval ilyen típusú beszélgetést lefolytatni, de feltétlenül célszerű elbeszélgetni egy toxikus kollégával, annak ellenére, hogy a szakértelmével és a szorgalmával semmi gond sincs, a kollégákhoz való hozzáállása nem szolgálja a cég érdekeit, ezen változtatnia kellene, hogy megtarthassa az állását.

Wendy Hirsh prosfesszor, az Egyesült Királyság Munkavállalói Kutatóintézetének a munkatársa szerint hatékony eszköz lehet rávezetni a toxikus dolgozót arra, hogy kérje ki családtagjai véleményét az emberekkel való kapcsolattartásáról, ugyanis: „Ha a feleséged és a gyerekeid is azt mondják, hogy milyen rosszul érzik magukat a viselkedésedtől, azt nehezebb ignorálni, mint ha mindezt a munkatársaidtól hallod vissza."

Akinek van a tárgyban érdekes személyes tapasztalata, küldje el a kozoslegter@gmail.com-ra, ha szerintünk is elég izgalmas és tanulságos, vendégposztként lehozzuk.

A posztban felhasználásra kerültek a bbc.com egyik vonatkozó cikkének egyes részei.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr5012065551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSM csizo 2016.12.25. 13:45:41

Ez Shame Thusupról szól.

zsebacsi 2016.12.25. 13:45:49

Az ilyen embereknek sokszor elegendo csak egyszer egy hatalmas NEM-et mondani, utana visszavesznek az arcbol;) tobbszori tapasztalat.

Gour 2016.12.25. 13:46:01

Nagyon nehezen rugtam ki a renitens kollégámat, jó szakember volt csak folyamatosan mérgezte a többiek agyát a linkségével. Amikor véglegesen megszabadultam tőle minden félelmem ellenére csak javult a hatékonyság, sokkal jobb lett a kollektív légkör és elmúlt a gyomorgörcsöm, hogy már megint mire megyek be dolgozni. Tanultam belőle, azóta rögtön elküldöm azt akivel gond van a cégnél, nem éri meg a csodára várni.

montmartre 2016.12.25. 18:38:51

A nonprofit szférában a valódi áldás csak egy ilyen kolléga. Tantestületből pl. eltávolíthatatlan, főleg, ha a vezetés bármely tagja lekötelezettje neki. Így csóválja a farok a kutyát, és így épül le egy iskola erkölcsi és szakmai hitele.

Lángharcos 2016.12.25. 18:38:54

@zsebacsi: Nem mindig. Nekünk van egy egészen elfajzott egyedünk.

- Kinyithatom az ablakot?
- Légyszí ne, mindketten megvagyunk fázva, nem tesz most jót nekünk, azért megy a fűtés is, mert fázunk.
- De csak két percre (közben már nyitja is)

Ezen a ponton ha tovább feszegetjük a dolgot, átcsap ordítozásba, és folyamatosan mondani kezdi a magáét, hogy neki egészségügyi szükséglet az ablaknyitás. Már belefáradtunk. Ha nem figyel, becsukjuk, vagy fél perc múlva rászólunk, hogy most már csukja be.

Legtöbbször egy darabig áll a hidegben, és utána elsétál kávézni, úgy hagyva mindent. Persze ekkor becsukjuk.

Ezt nem csak az ablakkal játssza el, hanem zenével, légkondival.

Fordított esetben, ha mi akarunk valamit, és ő ellenzi, akkor nem fogadja el a "csak fél percre" meg "amíg itt se vagy a szobában" érveket, semmi kompromisszumot, hanem elkezd hisztizni és egyre hangosabban folyamatosan mondja a magáét.

A probléma az, hogy ő az egyik lógós - munka helyett jár körbe a munkahelyen és kapcsolatokat ápol - és elmond minket mindennek. Akik nem dolgoznak vele együtt, azok szépen bekajálják. Ő meg eltölti a napot kávéval és csicsergéssel.

Ki lesz rúgva a közeljövőben, de nehezen jutottak el erre a döntésre, mert gyerekes szülő, és úgy néz ki fosnak fent a munkaügyi pertől.

Jakab.gipsz 2017.01.03. 13:41:46

Egy újabb címke amivel nem tudunk kezdeni semmit sem. Mert marhaság az is hülye aki így osztályozza a kollégákat, ül az íróasztala mellett és kiagyal valamit.
Úgy akarja uniformizálni a munkatárasakat, hogy kategóriákra bontva szegregálja a renitenseket, azaz az önálló karaktereket. Nahát milyen okos, a szakértő!

2017.01.03. 13:41:59

főnökök egy része ilyen, közszférából meg nem távolítják el, mert nem lehet.
szóval ez csak a munkahelyek egy részén oldható meg.

takineni 2017.01.03. 13:42:07

vidéken a kapcsolatápolás az első, a meló csak utána jön valahol hátul, vagy a legutolsó, hülyének néznek ha nálad fordítva van a sorrend, persze csodálkoznak, hogy dőlnek be a projektek, elküldeni azokat küldik el akik nem seggnyalással töltötték az idejüket, ha nem vagy valakinek a valakije, akkor egy senki vagy (pl Szeged IT szektor)

gyászhuszár 2017.03.20. 12:30:42

Nalunk mindenki toxikuss!

alien 2017.03.20. 12:30:42

M i é r t o k o z k ö l t s é g e t ?

Lea Dobozi 2017.04.24. 08:30:48

A mellettem ülő kolléga egész nap rágja a körmét, szopogatja az ujját vagy éppen a köröm/bőr darabkát vágja le az ollójával.
Ezt a mutatványt csak akkor szakítja meg, ha éppen beszél vagy valamit csinálnia kell a kezével.
43 éves férfiról van szó.
Annyira undorító és elviselhetetlenül idegesít....