Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

A 10 leggyakoribb munkahelyi sérülés

2017. május 11. - heveis

Most már minden munkahelyen, sőt iskolában is kötelező részt venni munkavédelmi oktatáson. Ennek mélységei változóak, de ahol nem kifejezetten veszélyes a környezet általában elintézik azzal, hogy mindenki aláírja a jelenlétit. Vagy aláíratja mással, ha éppen egy meetingen ül, és kisebb dolga is nagyobb annál, minthogy egy kötött mellényes középkorú ember monoton szövegét hallgassa.

Ekkor általában nem is gondolunk arra, hogy a látszólag biztonságos ülőmunkánkat végezve mégis milyen veszélyek leselkednek ránk.

slip-up-danger-careless-slippery.jpg

Lássuk, a 10 leggyakoribb irodai sérülést visszafelé:

10. Amikor visszaüt a kolléga. A sok stressz egy konfliktushelyzetben vezethet akár tettlegességhez is, amely akár súlyos fizikai sérüléshez is vezethet.

9. Folyamatos gépelés. Kevésbé nyilvánvaló, mégis a visszatérő mozdulatok, mint például a gépelés, vezethetnek hátproblémákhoz, ínhüvely gyulladáshoz vagy látási problémákhoz.

8. Ha bekapja a gép a ruhát. Ez leggyakrabban olyan helyeken történik, ahol gépezetekkel történik a munka, mint például gyárakban. Ilyenkor, a haj, a ruházat, az ujjak vannak kitéve sérülésnek.

7. Autóbaleset. Sok dolgozónak - az értékesítőknek biztos - munkaköri kötelessége, hogy autót vezessen, így a közúti sérülések száma is magas.

6. Séta az üvegajtón túlra. Ha nem figyelünk oda, nekisétálhatunk konkrét tárgyaknak is, mint az asztal, üvegajtó, fal. A munkaadó felelőssége, hogy ez a legkevésbé sem történhessen meg.

5. Fél tégla a fejre. Megtörténhet, hogy egy túlterhelt polcról egyszer csak ránk esnek a dokumentumok, vagy egy kollégánk kezéből esik ránk valami véletlenül. Ekkor leggyakoribbak a fejsérülések, amelyeknek igen komoly következményei lehetnek.

apple-desk-office-working-8841.jpg

4. Jobb lett volna ha elesünk. Gyakran megeshet, hogy elcsúszunk vagy megbotlunk, de mégsem esünk el. Sajnos ekkor is szenvedhetünk sérülést, mégpedig komoly több hétig tartó húzódást.

3. Zuhanás. Ez abban az esetben a leggyakoribb, amikor a magasban dolgoznak. Megelőzése viszonylag egyszerű: biztonsági öv, heveder, stb. És egy jó bukósisak!

2. Csúszás. Leggyakrabban a csúszás vagy megbotlás az okozója a töréseknek, rándulásoknak. Ennek a gyógyulási ideje több hónap.

1. A leggyakoribb mégis a túlterheltség okozta sérülés. Ugyan ez a fizikai dolgozókat érinti leginkább, de ne becsüljük alá, hiszen, ha a szellemi fáradtság is vezethet fizikai sérüléshez.

crash-test-collision-60-km-h-distraction-163016.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr2912478717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2017.05.12. 21:46:30

Na, akkor most már csak az a kérdés, hogy az irodistát - akikre egyébként is csak kb fele vonatkozik a felsoroltakból - hogyan védi meg az a munkavédelmi oktatás?
Sehogy. Vagyis hót fölösleges valóban. Otthon a szobába való beköltözés előtt sem részesítjük magunkat ilyesmiben és egy irodában sincsenek különlegesebb dolgok, mint otthon.

scavengario 2017.05.12. 23:20:28

Hagyjuk már... Hogy lehet egy programozót/szoftvermérnököt megvédeni? Óránként 10 perc távolba nézés? Na az nincs, amikor az kéne. De nem, helyette tartsak értekezletet óránként 10 percben. Mert minden más fejlesztő társam pont abban az időpontban 10 percre ráér és majd jó távol ülünk a táblától, amire rajzol valaki, aki megint csak közelről nézi. És 10 perc megbeszélés után vissza megy dolgozni, hogy majd a következő óra utolsó 10 percében összeüljünk. Ez reális? :D
süti beállítások módosítása