Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Így vedd rá a főnököd, hogy otthonról dolgozhass!

2017. február 10. - Otthon

Sokat kell ingázni? A téli időjárás miatt lehetetlen a (tömeg)közlekedés? Könnyebb és egyszerűbb lenne otthonról megoldani a napi munkát? Mutatjuk, hogyan lehet elérni ezt a főnöknél.

Az internetnek köszönhetően az otthoni munka lehetséges és egyre népszerűbb. A távmunka is munka, viszont sok főnök nem bízik annyira az alkalmazottaiban, hogy tudja, biztosan dolgozni fog otthon, nem pedig ellógja a napot. A legfontosabb azt tudni, hogyan lehet megbeszélni a főnökkel, a napi meló nem szenved attól csorbát, hogyha egész nap pizsiben a kanapén dolgozunk otthon, nem pedig az irodában 9-től 5ig. A titkot a Marketwatch tette közzé, a FlexJobs és a Remote.co cégek vezetőivel egyeztetve készítették az alábbi listát:

1. Az otthoni munkánál nem kell, hogy a mindent vagy semmit elveit kövessük. Azaz se mindent, se semmit ne ajánljunk a feletteseinknek, hanem a szükség-bázison maradva gondoljuk át, mi az, amit mindenképpen meg kell csinálni aznap. Érdemes a főnökkel átbeszélni az ütemtervet, így az átláthatóság elvével élve ő is láthatja, a beosztottja otthonról is képes dolgozni.

home_office.jpg

2. A fókusz a távmunka előnyein legyen, ne pedig saját magunkon. Azaz ne azt nézzük, hogy de jó, itthon vagyok, azt csinálok, amit akarok, hanem azt, hogy nem fognak idegesíteni a kollégák, ahogy felettem beszélnek, és nem fog senki megzavarni a melóban azzal, hogy az asztalom fölé áll, és elkezd hozzám beszélni, holott a monitort bámulom. Bónusz nem kell aznap két, két és fél órát utazással tölteni, és aggódni, hogy elég jó-e a közlekedés.

3. Gondold át a főnököd szemszögéből nézve, milyen aggodalmai lehetnek. Igyekezz ezeket kiküszöbölni. Értelemszerűen a főnököket az eredmény érdekli, ha másnaposan fetrengsz otthon, miközben távmunkát hazudsz, ne számíts arra, hogy még egyszer valaha megkapod a lehetőséget. A másik aggodalomra adó ok, hogy az otthonról dolgozó elveszíti a kapcsolatot a csapattal, ezért tisztázni kell, milyen gyakran és milyen eszközön keresztül kommunikáltok aznap.

4. Javasolj próbanapot! A főnökök néha határozatlanok, nem tudják, mibe mennek bele, így érdemes megállapodni abban is, hogy teszteljétek egymást, tudtok-e a távolból is együttműködni.

5. Az otthonodban alakíts ki egy munkaterületet! Legyen íróasztalod, foteled-széked, vidd oda az asztalodhoz a teát, kávét, mintha az irodában lennél. Ha a családod is otthon van, zárd magadra az ajtót, és jelezd számukra, hogy most biztosan dolgozni fogsz. 

6. Légy fegyelmezett! Ez a legfontosabb tulajdonság, amire szükség van az otthoni munkához. Nagyon könnyű halogatni a feladatokat, ha az ember otthonról dolgozik. Egy tipp: érdemes kipróbálni, hogy reggel a pizsamától megszabadulva felöltözzünk, és mintha csak a munkahelyre mennénk, ingben, farmerben/ ruhában, harisnyában dolgozzunk otthon. Ezzel is éreztetve önmagukkal, hogy most tényleg munkaidő van. 

7. Az elszigeteltség ellen tenni kell, azaz fontos tartani emailen, telefonon a kapcsolatot a kollégákkal, főnökökkel. Egyrészt mert így látják, tudják, bizonyítékot kapnak arra, hogy tényleg a gép előtt ül a másik. Másrészt, mert így könnyebb lesz otthonról dolgozni, és várhatóan mindenki jól jár a távmunkával.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr1112178136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varisztor 2017.03.20. 12:30:42

"...nem fog senki megzavarni a melóban azzal, hogy az asztalom felé áll, ..."

Nem felé, hanem fölé...engem nem győztél meg, olvass sokat, hátha rád ragad a helyes szavak használata.
süti beállítások módosítása