Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Hatalmas változás jön a munka világában!

2017. február 07. - csorbazs

Egyes kutatók szerint 2020-ra elérheti a 40%-ot azok aránya, aki szabadúszóként csatlakoznak be a munka világába, derül ki a Loffice nemrég kiadott közleményéből. Ezek az emberek márpedig nem a klasszikus értelembe vett irodai dolgozók lesznek! A változások tehát a munkakörnyezetet és a munkaszervezést is átalakítják. Erre lehet remek alternatíva a coworking iroda.

A hálózatosodás a modern kor jelensége, mely életünk minden területére, így a munka világára is kihat. A funkcionális összekapcsolódás azt eredményezi, hogy a munkavállalók utazóként járnak állomástól állomásig, mely magába foglalja azt is, hogy csupán egy-egy projekt erejéig csatlakoznak egy szervezethez.

Ez a trend azonban a klasszikus irodai dolgozó eszmei képét kezdi ki, megnyitva az utat egy sokkal szabadabb létformának. Munkáltatói szempontból egyértelműen előnyös ez a megoldás, hiszen kevesebb költség és kötöttség mellett tudnak erőforráshoz jutni. Ennek ellenére sok kontrollmániás cégvezető nehezen engedi el a munkavállalók kezét, mintha nem bíznának azok önállóságában.

Tévedés azt gondolni, hogy ez a kötetlenebb forma csupán előnyökkel kecsegtet a munkavállaló számára. A nagy szabadság ugyanis a bizonytalanság faktorát is magában hordozza, nem beszélve arról az aggályról, hogy a szabadúszó lét sok esetben kinyitja az embert, bizonyos értelemben azonban a személyes fejlődés útját állhatja. Erre a problémára tökéletes megoldást kínálnak a coworking irodák, melyek itthon is egyre népszerűbbek.

A The European Coworking Network című tanulmányból kiderül, hogy a coworkingek eredetileg shared officeként indultak, melyek egyedül vagy kisebb csapatban dolgozók számára biztosították az infrastrukturális hátteret. Ez azonban az évek során kibővült és a térmegosztás mellett a kapcsolatmegosztás is kiemelkedő szerephez jutott.

A coworkingek létjogosultságát legjobban a növekvő irodaszám és a tagok gyarapodása jelzi. Míg 2011-ben valamivel több mint 1100 ilyen iroda működött, addig 10 év alatt ez megtízszereződött, a tagok száma pedig meghússzorozódott. A prognózis szerint a növekedés idén sem áll meg, 2017 végére 1 180 000 ember dolgozhat majd coworkingekben a világon. 

coworking_irodak_novekedese.jpg

Kép forrása: http://www.deskmag.com/

A coworking tagok életkorra jellemzően 36,8 év, 70%-uk 25 és 44 év közötti. A coworkerek egészen változatos területekről érkeznek az irodákba, a legtöbbjük IT szakember és tanácsadó, de jó számmal akadnak designerek, projekt managerek, írással foglalkozók, kutatók is. 

coworking_tagok.jpg

Kép forrása: http://www.deskmag.com/

Íme egy coworking példa Budapestről!

Kattints a képre és tudj meg többet az irodáról!kek_coworking.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr5712173754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.07. 20:29:45

Azt azert szerintem erdemes hozzatenni, hogy nem jokedvukbol lesznek szabaduszok, hanem kenyszerusegbol. Ma mar egyre kevesebb ceg akar allando munkatarsakkal dolgozni, inkabb rovid szerzodeseket kot, csak egy-egy feladatra. Ertem en, hogy sporolas, meg koltsegek lefaragasa, meg valsag. Csakhat.... Ilyen foku kiszamithatatlansagra nagyon nehez egy eletet epiteni, lakasba, csalad alapitasba belevagni. Ideig-oraig, meg amig fiatal az ember, amig meg ugymond tapasztalato gyujt a nagy kiugrashoz, meg atmeneti jelleggel, amig talal munkat stb., de folyamatosan igy elni, haaaat.... Biztos van, akinek ez all kozelebb a szemelyisegehez, hogy nem idore bemenni a munkahelyre, meg nincs fonok. Csakhat a fonok az a befizetendo szamla, meg a gyerek kinott cipoje, meg a nagymama mutetje. Ha nincs bevetel, nincs elet. Egyes szakmakban lehet, hogy megy ez igy is pl IT, vagy forditok. De ha tomegesse valik es nagy a verseny, akkor azert nem lesz egyszeru megbizast talalni es kihuzni a kovetkezoig. Szep uj vilag....

Medgar 2017.02.08. 09:12:19

Alig várom az első szabadúszó péket, vagy inkább kiflibrókert.
süti beállítások módosítása