Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Az irodában sem szeretjük azt, aki ordít

2017. február 01. - csorbazs

Az open-office egy egekig magasztalt térszervezési elv a modern irodákban, jóllehet a sok-sok pozitívum mellett nagyon sok hátránnyal is bír. Az egyik ilyen például a zajkérdés, ami igen releváns probléma lehet 10-15 ember egy légtérben tartózkodása esetén. Íme 7 hangerődolog, amire érdemes figyelned, ha nem akarod, hogy kiutáljanak a kollégáid.

Ugyan vannak olyan feladatkörök, melyeknek kifejezetten nem tesz jót az open-office, mégis, gyakorlatilag már csak ilyen kialakításokkal találkozhatunk a modern irodákban. Nincs is ezzel semmi baj, csak a jó magyar gyakorlathoz híven, általában ezt is sufnituning módján oldják meg a cégvezetők és picike helyre zsúfolják be a dolgozókat, mit sem törődve a komfortosság, a személyes tér elvárásaival.

Ezekben az esetekben azonban még inkább előtérbe kerül, hogy az emberek képesek legyenek figyelni egymásra és meg tudják regulázni saját viselkedésüket olyannyira, hogy azzal ne zavarjanak másokat. Az egyik legkritikusabb pont minden ilyen esetben a hangerő.

Íme néhány dolog, amire érdemes figyelned, ha nem szeretnél kollégáid céltáblájává válni!  

open_office.jpg

Kellemes kialakítású open-office a GreenPoint Irodaházban

A telefonálás

A telefonálás egy természetes jelenség egy irodában, az viszont kevésbé, amikor a valaki már-már ordítva beszél a vonal másik végén lévővel. Ha tudod magadról, hogy te ilyen habitusú vagy, ne kísértsd a sorsot, vonulj félre egy eldugott helyre és ott intézd a hangos telefonokat. Hasonlóan egyébként a hosszú, személyes jellegű telefonok is legalább ennyire idegesítőek, így lehetőleg ezt is inkább a munkaterületen kívül intézd!

Megbeszélés az asztalnál

Sokszor egyszerűnek tűnhet odagurulni székestül a kollégád mellé és lezavarni gyorsan a megbeszélést. Legközelebb, ha ilyenre vetemednél gondolj előbb a kollégáidra! Még ha halkan is beszélgettek, akkor is zavaró lehet a félórán-órán át tartó diskurzus. Keress inkább egy tárgyalót, ahol nyugodtan meetingelhettek.

sbgk_irodahaz.jpg

Hatalmas tárgyaló az SBGK Irodaházban

Hangos zenehallgatás

Sokan az open-office zaja elől a fülhallgatók mögé menekülnek. Jó megoldás lehet ez, hiszen kb az egyetlen módja annak, hogy valaki a közös légtérben elmélyülten dolgozhasson. Vannak azonban olyanok is, akik igazi partiarcok szeretnének lenni és a "köz érdekében", hogy hangulatot teremtsenek, fejhallgató nélkül, hangosan hallgatják a zenét. Nos, ilyet nem illik csinálni!

Pittyegő telefonok

Egy irodában elképesztően sok kütyüvel vesszük körül magunkat. A legalapvetőbb minden esetben a telefon és a számítógép/laptop, melyek rendíthetetlenül jeleznek, ha valamilyen esemény történt a kis világunkban, sms-t, kaptunk, emailt kaptunk vagy éppen chaten üzent valaki. Ez ugyan nekünk lényeges információ, a külvilágot azonban cseppet sem érdekli! Halkítsd inkább le a telefonod, amikor valakivel messengeren trécselsz!

Idegesítő ismétlődő tevékenységek

Kopogás az asztalon, tollkattogtatás, lábrázás, énekelgetés és még sorolhatnánk a furábbnál furább, berögzött tevékenységeket, amiket talán mi magunk észre sem veszünk, a környezetünk számára azonban igencsak bosszantó lehet. Ide sorolható egyébként az is, ha valaki megállás nélkül fecseg és kommentál dolgokat, kizökkentve ezzel a többieket a munkából.

Sugdolózás

Ugyan a sugdolózás zajszint tekintetében egy halk tevékenység, mégis érdemes kerülnöd az irodában. A kollégáid ugyanis nem hülyék! Nyilvánvaló, hogy valami nem publikus dolgot osztasz meg az illetékessel, hiszen ellenkező esetben normál hangerővel mondanád. Ez azonban kellemetlen helyzetben hozza a környezetedben ülőket és felesleges spekulációra ad okot. Különösen ügyelj erre, ha magasabb pozícióban vagy, hiszen kevés elbizonytalanítóbb dolog van, mit mikor a saját főnökeid pusmognak az orrod előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr6512157703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.02.01. 16:27:01

Talán a cégvezetőknek kéne elgondolkodni azon, hogy vajon az open office okozta hatékonyság csökkenés (mert az tuti lesz), növekvő dolgozói elégedetlenség arányban áll az azzal elérhető költség csökkenéssel...

hunter84 2017.02.01. 16:51:23

Az open office vagy space a legnagyobb szar, amit a multik kitaláltak. Dolgoztam ilyenben 6 évig, szörnyű.

Sunny Days 2017.02.01. 20:53:09

És akkor még nem beszéltünk a szagokról.
Amikor valakinek állandóan átható ecetes hónalj szaga van.
Vagy vödörszám locsolja magát jóféle kimérős parfümmel.
Vagy olyan jó fej, hogy virágot hoz az irodába, például jácintot, liliomot.
Vagy az asztalánál eszi meg a jó hagymás szendvicsét (gyros, burger).

A másik a hőérzet. Bárhová legyen állítva a fűtés/hűtés, valakinek mindig túl hideg/meleg lesz.
Nyáron, aki hidegebbet szeretne, mint amit a többség megszavaz, és kapcsol magának ventilátort, annak a többiek hallgathatják egész nap a zúgását, a szerencsésebbek meg kapnak a hideg levegőből is. Nem vicces, amikor a szezon végére az embernek sajognak az ízületei.

A harmadik a fény igény. Amikor nem szeretik, ha fel van kapcsolva a világítás, viszont kintről nem jön be elég fény (mert eleve rossz a tájolás, vagy az időjárás, vagy a késői óra miatt). Az ember szinte elalszik, és barlang-fílingje van a sötétben, mert csak a monitor világít, esetleg egy asztali lámpa.

Ja, és ha olyan jó fej a munkáltató, hogy egy félre eső sarokba még csocsóasztalt is telepít, amit a kollégák közül többen olyankor használnak, sikítva röhögés közepette, mikor mások még dolgoznának...

A cikkben felsoroltakkal mind egyet értek.

A legeslegszörnyűbb az lehet, amikor az embernek még saját asztala sincs, csak lehuppan valahová a laptopjával, amikor éppen nem home-office-ban nyomja.

gumirocker 2017.03.31. 14:56:39

Én sokáig egyedül dolgoztam egy szobában, vagy ha nem, akkor is alig láttuk egymást. Most kénytelen vagyok 4 emberrel megosztani egy kb 20 nm-es a szobát, akik közül az egyik a susmusolós típus, illetve rinyál, hogy mennyi munka halmozódott fel, közben pedig mindenről beszél, ami eszébe jut. Ha meg nem, akkor tőlünk kérdezi, hogy ezt vagy azt hogy kellene csinálnia.
Sokszor érzem úgy, hogy ráborítom az asztalt. Olyankor fogom a fülhallgatót, benyomom a Klasszik adót a telón és megpróbálok lenyugodni, meg dolgozni, mert esélyem nincs pillanatnyilag, hogy kétszemélyes legyen a szobám.
süti beállítások módosítása