Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Ön is behúzna egyet a főnökének? Nincs egyedül.

2017. április 22. - MeNa

A dolgozóknak csak ötöde érzi jól magát a munkahelyén, háromnegyedük pedig annyira elkeseredett, hogy szívesen be is húzna a főnökének. És Ön?

Nagyon érdekelte a Work Force munkaerő közvetítő céget, hogy mit gondolnak a magyar munkavállalók a legjobb hazai irodaházakban dolgozó főnökeikről. Online felmérésükből kiderült, hogy a válaszadók 62%-a nem igazán vagy egyáltalán nem elégedett azzal, ahogy a főnöke viselkedik vele, és csak 12% „abszolút igen”. 

10703746_l.jpg

Sokan elfelejtik, hogy a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb munkaerő hatékonyabban dolgozik, és ez sikeresebb céget eredményez. Mindez nem csak a fizetésen, hanem igen jelentős részben a vezetőn múlik.Különösen igaz ez így az év vége felé, amikor egyébként is nagy a hajtás. "Ilyenkor a stressz sokakból kihozza az állatot" - fogalmazott a Közöslégtérnek az egyik pszichológus december elején.

Jó vezetőnek lenni nem csak üzleti, hanem alapvető emberi norma és felelősség is, egy vezető sokak életéért felelős. A munkahelyi stressz csökkentése elsősorban vezetői felelősség – mondják elég sokan és ezzel nem nagyon lehet vitatkozni. Hiába vannak ugyanis kiváló irodai körülmények a Váci úton vagy Dél-Budán, netán a belvárosban, ha az érzékelten, alkalmatlan főnök elrontja a mindennapjainkat.

Kiugróan kevés főnök bírja a kritikát, és kevesen motiválnak megfelelően, de a lehetséges főnöki erények közül a megértés és támogatás sem jellemző. Sok az agresszív vezető is, és az objektivitás hiánya, a közvetlen emberi kapcsolatok ápolása további gyengeség. Gyakran nem világosak a vezetői elvárások, és nehezen vállalható a hangnem is, amellyel kommunikálnak a beosztottakkal.

A legtipikusabb főnöki hibák közül a legmagasabb értéket (70%), a hatalommánia kapott, közel 67% voksolt arra, hogy a főnök ugyan nem ad ki világosan feladatot, de azért leszúr, ha nem azt kapja, amire gondolt, és magas az aránya (58%) annak is, hogy kivételez a vezető, illetve, hogy nem építi a csapatát (57%). A megkérdezettek 54%-a érzi úgy, hogy megalázza főnöke, de fontos beosztotti észrevétel az is, hogy a vezető nem tanít, nem támogat, illetve, hogy agresszív és törtető. Nem véletlen, hogy csak minden ötödik munkavállaló érzi jól magát a munkahelyén.Főleg, ha az nem a legjobb budapesti irodákban van.

Fontos kérdés, hogy érdemes vagy lehet-e egyáltalán megkeresni egy főnököt valamilyen problémával. Mindössze a válaszadók 22%-a szerint igen, minden esetben, 32% szerint csak, ha fajsúlyosabb a probléma. Úgy tűnik, a kritikát sem viselik jól a főnökök: mindössze 18%-uk fogadja meg többször is beosztottja javaslatát, 45% szerint azonban a főnök nem fogadja szívesen őket, 27% kifejezetten mérges lesz ilyen esetben, sőt, 32%-ot már fenyegették kirúgással kritikája miatt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr112028053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása