Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Pár hülye irodai szabály, amit el kell tűrni

2017. március 30. - Otthon

2017-ben igen nevetségesen hangzik, ha egy munkahelyen le vagyunk tiltva az internetről. Nem a pornóról, hanem úgy összességében az internetről, és csak a belső rendszeren keresztül férhetünk hozzá az információkhoz. Ez az egyik olyan hülye irodai szabály, amit el kell viselni.

1. Az internet tiltása

Ha csak nem a banki szektorban dolgozik valaki, akkor teljesen érthetetlen, miért nem lehet megnézni az Index címlapot munkaidőben. A napi híreket így is, úgy is meg fogja nézni valahogyan a Facebookon az alkalmazott, ha máshogy nem, akkor titokban a mobiljáról, még akkor is, ha arról is le van tiltva.

censorship-610101_1280.jpg

2. A WC belépőkártyával való használata

A mágneses belépőkártyák szinte minden nagyobb irodaházban léteznek, az igazán nagy cégeknél még a mosdóba is csak azzal lehet belépni. Értelemszerűen azért hülyeség, mert nem életszerű, hiszen a legnagyobb valószínűséggel elfelejtjük magunkkal vinni. Plusz kevesen annyira buták, hogy a vécékben lógjanak egész nap a munka elől, mint a gimiben az órák helyett.

3. A mobiltelefon tiltása

A mobiltelefon rövidpóráz, azon keresztül intézzük az életünket, így egyértelmű, hogy házassági konfliktusforrás lehet abból, ha valaki nem nézheti meg az sms-eit, nem telefonálhat, és nem csetelhet egész nap. Az élet nem ennyire egyszerű sajnos, és ha belegondolunk, a telefon nélkül még azt se tudjuk elintézni, ha a párunk valamiért nem tud a gyerekért menni - nem olvashatjuk el az üzenetet.

4. Az emailezés drákói szigorú szabályrendszere

A net és a telefonok mellett az emailezés a harmadik olyan irodai eszköz, amit sok helyen szigorú szabályok öveznek. Értelemszerűen minél nagyobb beosztásban dolgozik valaki, annál óvatosabbnak kell lennie, de ez akkor fontos, ha komoly céges titkokkal kell dolgoznia minden nap. Elég, ha kisétál a belvárosi irodából a közeli kávézóba, és máris elküldhet annak wifijéről bármilyen emailt - az ember, ha akarja, megoldja a problémát.

5. Lopásgátlók, hogy az alkalmazottak ne tudjanak hazavinni valami

Az emberek olyanok, amilyenek, számolni kell azzal, hogy egyes beosztottak néha magukhoz vesznek ezt-azt. De ez ha ötévente egyszer előfordul az irodákban, akkor lehet, hogy sokat mondunk - az élelmiszeripari gyárak szigorú szabályai erre vonatkozóan természetesen indokoltak. Mindenesetre vannak olyan munkahelyek, ahol még a WC-papír is annyira biztonságosan van felszerelve és tartva (lakattal akár), hogy nehogy véletlenül valaki ellopjon egy gurigát - mégis kinek kellene, kivéve, ha esetleg beteg és muszáj magával vinnie hazafelé a túlélésért?

6. Ranglisták a teljesítmények alapján

Az ilyen-olyan motivációs rendszereket nem ér szidni, ezeket általában nagyon okos HR menedzserek találják ki, akik tényleg azt akarják elérni, hogy a beosztottak jól érezzék magukat. Sok helyen azonban nincs jól kidolgozott motivációs rendszer, és azt alkalmazzák, amit általában mindenhol: év végi bónusz osztás, ranglisták alapján, amit a teljesítményekből vesznek a főnökök. Ez sajnos legtöbbször arról szól, ki közeledett a főnökökhöz hosszabb nyelvekkel, és nem feltétlenül az egyének szubjektív teljesítőképességéhez mérnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr8012387637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sandor Akarki 2017.03.31. 02:08:47

"A WC belépőkártyával való használata"
LOL, ilyenről még nem hallottam, gondolom ez valami vicc. Vagy, van olyan retyi ahol van ki-be irányba access gate, azaz minden budin két ajtó? Mert egyébként megvárod amíg valaki kijön és jól látható, hogy a rendszer értelmetlen, sőt, inkább a nagyon káros kategóriába esik. Ha meg jön a szapora, akkor az a 3 másodperc lehet a választóvonal, hogy beszarás vagy nem. Én nem dolgoznék ilyen irodában, még a csövi is akkor végzi a dolgát amikor akarja, ez meg messze az alatt van.
Egyébként is, a legnagyobb lógás munka alól az amikor kijárnak dohányt fogyasztani (és persze bejönnek büdösen).

"Ranglisták a teljesítmények alapján"
Normális cég ilyet csak KPI alapján csinál.

Artie 2017.03.31. 05:18:34

Javaslom a közeli kávézó wifije helyett a telefon hotspot funkcióját ;)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.03.31. 07:11:16

@Sandor Akarki: szerintem nem a wc-ne van, csak azon az épületrészen, ahol a wc is van. Nálunk is így van, ebből a szempontból a mi irodahelyiségünk szerencsétlen helyen van, másoknak nem kell kártyázni, ha helyzet van :).

A lopásgátló a munkatársak szégyene, nem a cégé.

Sabc 2017.03.31. 07:41:39

Tényleg milyen egy rohadt szemét despota a munkáltató, amiért elvárja, hogy munkaidőben dolgozz a fizetésedért, és ne fészbúkozz, sms-ezz meg emailezgess.

VaradiJanos 2017.03.31. 07:51:42

Gyorsan ki kell rúgni az ilyen posztoló-féléket.

Taxomükke (UK) 2017.03.31. 08:18:47

@Sabc: Szerintem egy aljas kapitalista.
Alighanem zsido.
Vagy meg rosszabb: brusszelita.
:))

Sabc 2017.03.31. 08:22:13

@Taxomükke (UK): Sikerült megragadnod a lényegi mondanivalót.

szemétpasi 2017.03.31. 08:29:55

@Sabc: Nem a munkaidőt kell megfizetni, hanem az elvégzett munkát. Ha a munkavállaló feladatai készen vannak mindig időre akkor a rendelkezésre állási idő alatt miért ne facebookozhatna? Persze most vegyük ki a gyártósort meg a tipikus kétkezi melós munkákat, amúgy is ez a poszt az irodai munkákról szólt.
Én pl vakon gépelek 10 ujjal és ismerem majdnem mindegyik billentyűparancsot wordben és excelben. Ezért a hasonló munkakörben dolgozó kollégámnál sokkal gyorsabban meg tudok csinálni pl egy jegyzőkönyvet vagy egy dokumentum sablont. Szóval amikor ő még ebéd után is szüttyög, én már 11 körül készen szoktam lenni a feladataimmal, a reggeli méréseket még nem hozzák be a laborosok tehát van 1 órám bármire... Egy idő után elfogynak az ilyen "tedd rendbe" típusú feladatok más munkáját pedig nem fogom megcsinálni. Ilyenkor jön az olvasgatás és a rápihenés a délutánra.
Az e-mail dolgot nem értem. Milyen a szigorú rendszer? Kötött forma és kifejezésmódok?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.31. 08:34:16

A proletariátus féken tartása mindig fő szempont a nagtpke számára.

Girhes Joe 2017.03.31. 08:44:36

@szemétpasi:

Az e-mail korlátozás kőkemény tartalmi szűrést jelent, kinek mit írhatsz, kitől mit fogadsz. Értelme csak nemzetbiztonsági szinten van, pár paranoiás főnök mégis alkalmazza.

Egyébként igazad van, értelmes főnök a teljesítményre megy rá, nem az időre, sőt, ahol ez utóbbin rugóznak, ott inkább csökken is a teljesítmény, adjonisten-fogadjisten alapon.

A dohányzásra is igaz ez, felőlem bagózzon, de legyen kész a munkája határidőre. Egyébként pont ezen az alapon egy-egy sört vagy pohár bort se érdemes tiltani ebédidőben, attól se fog feltétlenül csökkenni a hatékonyság, sőt (nem buszvezetőről beszélek persze).

Sabc 2017.03.31. 08:46:04

@szemétpasi: Tiszta sor, egyet is tudok érteni veled. Csak akkor tessék szépen órabérben dolgozni. Tudniillik, ha te mondjuk 5 óra alatt elvégzed azt amire nyolc óra van szánva, az nagyon dícséretes dolog, csak akkor a fennmaradó plusz három órát amit nem munkával töltesz miért is kéne kifizetnie a munkáltatónak?
Hidd el, ha csak a ténylegesen ledolgozott óráidat fizetnék ki, akkor villámgyorsan találnál feladatot magadnak az olvashatás helyett. Olyan nincs, hogy nincs mit csinálni, olyan van, hogy az ember nem akar.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.03.31. 08:52:35

@VaradiJanos: Egyetértek. A posztoló nem a munkával foglakozik hanem, hogy hogy lóghatja el azt.

Girhes Joe 2017.03.31. 08:54:28

@Sabc:

Szépen bemutattad az időalapú díjazás káros mivoltát. Ha a jobban teljesítő dolgozót többletteherrel "jutalmazod", miközben időalapon ugyanannyit adsz neki, akkor mivel motiválod arra, hogy jobban dolgozzon? Sőt, épp abban lesz érdekelt, hogy minél lassabban dolgozzon, és lógja el a munkaidőt. Az, hogy a gyorsabb munka némi privát időt jelent, nem más, mint egy minimális jutalom a gyorsaságért - ha már a főnök van olyan hülye, hogy időre fizet, és nemaz elvégzett munka mennyiségére.

Sabc 2017.03.31. 09:04:20

@Girhes Joe: Igazad van, kihagytam a képletből azt a gyarló emberi tulajdonságot, amit úgy hívunk, hogy lustaság. :)

Lehet, hogy velem van a baj, de én eddig minden munkahelyemen igyekeztem a maximumot kihozni magamból, és ha idő előtt végeztem a feladatommal, akkor próbáltam keresni magamnak valami más, hasznos elfoglaltságot.

Egyrészt mert felfogtam azt, hogy a munkahely nem egy bank, ahonnan csak jön a pénz, bármi is történjék. És ha én jobban teljesítek, akkor jobb a bevétel, ergo biztosabb a fizetésem, esetleg emelkedésre is lehet esély.

Másrészt ha egyszer a vezetőség tüzetesebben megnézi, ki mit csinált, akkor én nyugodtan állhatok ott, neadjisten előrelépésre is van lehetőség.

Harmadrészt ha tisztességgel kitöltöm a munkaidőt, akkor megvan nap végén az a jóleső érzésem, hogy ma is hasznos tagja voltam a társadalomnak, nem lébecoltam.

De mondom, lehet velem van a baj. :)

fifibá55 2017.03.31. 09:10:18

"....a fészbukot nem tilthatjátok le, az az egyetlen kapcsolatunk a való élettel..."

Bafana 2017.03.31. 09:16:15

@Sabc: Szerencsés vagy, ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol megfizetnek és főleg jutalmaznak. Nem ez a jellemző. A "kis pénz, kis foci" klasszikus munkahelyi alkalmazása általában úgy szól, hogy "ahol fizetgetnek, ott dolgozgatnak".
Azzal, hogy "Olyan nincs, hogy nincs mit csinálni" szemlélettel a sorkatonaság alatt találkoztam. Tele volt a laktanya a tiszta folyósót harmincszor is felmosó katonával, vagy a szándékosan levágott gombot negyedszerre is felvarróval. Vagyis ha kész vagyok a melóval, miért ne netezhetnék? Nem értem.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.03.31. 09:35:40

1. Internet tiltása
Nettó hülyeség. Sok esetben szakmai fórumokon 5 perc alatt megtalálja a megfejtést a kolléga arra a problémára, amivel maga napokat küzdhetne... az internet munkaeszköz. Ha meg épp másra is használja, akkor pár kérdésem maradt csak: határidő tartva? Munka elvégezve? Megfelelő minőségben? Akkor nem mindegy, hogy a plafont nézi, vagy az amazonon vásárolgat? Persze itt is el lehet menni extrém irányba, ami nem tolerálható: pl. vállalati netről fizetős warez szervert üzemeltetni, az már erős volt, de láttam ilyet a praxisomban.

2. WC belépőkártyával használata: nálunk komolyan felmerült, mert a kártyával lezárt területen kívül van, és más cégek más emeleten lévő alkalmazottai előszeretettel jártak hozzánk, és hát ami utánuk maradt azt nem részletezném... Végül mindenki kapott kulcsot, így a nyilvánosvécések kiszorultak.

3-4. lsd. internet tiltásáról alkotott véleményem. Az e-mail munkaeszköz. Ha nem akarjuk, hogy valami titkosat kiküldjön a kolléga, arra vannak védelmi rendszerek, tessen rá beruházni. Még jobb, ha a kolléga annyira motiváltak, és szeretnek ott dolgozni, hogy ne ártsanak a cégnek.

para_noir 2017.03.31. 09:35:52

@Sabc: érdekelne mit dolgozol, amitől a társadalom hasznos tagjának érzed magad. Ha sima irodai melós vagy, banki alkalmazott, céges igavonó, akkor van egy rossz hírem, nem vagy hasznos tag. Hasznos a társadalomnak a tanár, a rendőr, az orvos, az ápoló, és így tovább, a többi jellemzően a cégtulajnak hasznos. Ha te önkéntes robottá avatod magad, hogy egy tulaj, vagy tulajok gazdagodjanak, és még büszke is vagy erre, akkor nem sok eszed van. Persze ha szívsebész vagy, akkor minden elismerésem.

Sabc 2017.03.31. 09:38:45

@Bafana: Ezen az analógián elindulva a munkáltató is kérdezheti, hogy "Nem dolgozol, miért kéne kifizetnem? Nem értem."

Véleményem szerint ha az ember akar, akkor talál magának hasznos feladatot. A sorkatonaságot ne keverjük ide. Ott az értelmetlen feladatoknak nagyrészt a delikvens megtörése, engedelmes gépezetté nevelése volt a céljuk.

para_noir 2017.03.31. 09:39:52

@Sabc: " Ott az értelmetlen feladatoknak nagyrészt a delikvens megtörése, engedelmes gépezetté nevelése volt a céljuk." -- :))))))))))))))))))))) dolgoztál már multinál??????

Sabc 2017.03.31. 09:44:30

@para_noir: Az általad felsoroltak közül egyik se vagyok. Viszont van bennem annyi tisztesség, hogy akkor tartsam a markom a fizetésért, ha úgy érzem, minden tőlem telhetőt megtettem érte. Ha úgy érzem, nem fizetnek meg kellően, akkor odébbállok.
Ha szerinted ezért "ennyi eszem van", akkor ámen, ez a véleményed, elfogadom.

Az mondjuk mindenképpen érdekes, hogy manapság lassan nem úgy véleményeket ütköztetni egy netes felületen, hogy záros határidőn belül ne jönne valaki, aki ne kezdene el személyeskedni csak mert az övé nem egyezik a tiéddel.

szemétpasi 2017.03.31. 09:44:39

@Sabc: Túlságosan beszűkölten gondolkodsz. A munkáltató nem csak a konkrétan elvégzett munkát fizeti meg, hanem a rendelkezésre állást. Nyílván nem lehet megtenni, hogy akkor délelőtt fizetek neked 3 órát, meg délután 3 órát, mert így nem fog embert találni.
Ahogy egy munkavállaló sem számolja fel mondjuk a 1,5 utazását a munkáltatónak (pedig egyes országokban részben vagy egészben beszámítják a munkaidőbe) úgy a munkáltatónak is be kell nyelnie azt, hogy a 8 órás munkaidőben nem folyamatos munkavégzés van.
Egy irodai munkánál főleg, ha régebb óta csinálod rendesen és alaposan akkor bizony nem nagyon lesz elvégzetlen mellékfeladat. Persze el lehet kezdeni más munkáját csinálni, csak ezt senki nem fogja neked meghálálni. Plusz amúgy a cégnek sem éri meg.
Pl az előző munkahelyemen a főnök fétise az volt, hogy ő nem fizet takarítót, mert üresjáratban majd a kollégák megcsinálják. Tök hatékony a nettó 600k-s bérű mérnökkel takaríttatni a konyhát nem?
Egy ember adott mennyiségű terhelést hosszú távon elviselni. Utána is dolgozik, csak sokkal kevésbé hatékonyan. Ha egy cég csutkára kihajtja az embereit akkor rövid távon lehet baromi hatékony lesz, de hosszú távon kiégnek a dolgozói amit pl most nem tud cserével orvosolni. Viszont ha megvannak az üresjáratok munkaidőben akkor a kiégés sokkal lassabban, vagy egyáltalán nem jelentkezik.
De ugyan ez magánügyek intézése munkaidőben. Ha hagyják kimenni a dolgozót ebédidőben bankolni akkor nem vesz ki egy egész napot. Mindenki jobban jár. Vagy ha hagyva van, hogy reggel mondjuk 15-20 percet késsen a gyerek miatt akkor lehet nem kell helyette valakit betanítani ami fél évig megöli az osztály hatékonyságát.

Lángharcos 2017.03.31. 09:48:34

@Sabc: Lehet veled van a baj, mert meg akarod mondani, hogy mások, más körülmények között hogyan dolgozzanak.

Ha van tennivaló, az ember nyilván megcsinálja. De teljesen más az, hogy ha két embernek ugyanaz a feladata, akkor meg akarod büntetni a jobbat közülük extra munkával (extra pénz nincs hozzá ugye).

Ha a délelőtti munkát @szemétpasi megcsinálja 3 óra alatt és van 1 óra szabad foglalkozása (feltételezve hogy délután is összehoz mégegy órát), akkor figyelembe véve hogy 8 óra alatt 2 szabad órája van és az egész napos melót 6 óra alatt megcsinálja, akkor belőle 3 ember tudná a lassabb kolléga egész napos munkáját átvenni. Elméletben, feltételezve hogy @szemétpasi egy gép, és a nagyobb terhelés nem jelentené azt, hogy az extra munka lefárasztaná annyira, hogy visszaesne a termelékenysége, és hosszú távon újra fel kéne venni mégegy embert.

para_noir 2017.03.31. 09:55:39

@Sabc: "Az mondjuk mindenképpen érdekes, hogy manapság lassan nem úgy véleményeket ütköztetni egy netes felületen, hogy záros határidőn belül ne jönne valaki, aki ne kezdene el személyeskedni csak mert az övé nem egyezik a tiéddel." - nem kötelező netezni, dolgozhatsz is helyette, azt úgyis jobban szereted :))))))))))))))

Sabc 2017.03.31. 09:56:53

@szemétpasi: Hm. Jók az érveid, rgyet tudok velük érteni. Akkor a kérdés úgy vetődik fel, hogy hogyan lehet viszonylagos pontossággal kiszűrni, hogy adott időpontban valóban üresjárat van, vagy épp az elvégzendő munka rovására megy a fészbúkozás. Mert valljuk be, mind hallottunk már olyanról, aki ismert olyat aki látott már olyat, akinek munkaidőben a fő tevékenysége a facebook-instagram-snapchat szentháromság látogatása volt a fő tevékenysége, miközben az elvégzendő feladatok nem haladtak. Ilyenkor aztán amikor közeleg egy határidő, akkor kezdődik a kapkodás ami esetleg a minőség rovásáa is mehet.

Sabc 2017.03.31. 09:59:22

@para_noir: Tehát ha jól értem, a gúny tárgya, hogy én a munkát nem egy szükséges rossznak tekintem, amit valahogy túl kell élni.

Nincs több kérdésem.

Sabc 2017.03.31. 10:00:32

@Lángharcos: Távol álljon tőlem, hogy meg akarjam mondani, hogy bárki mit csináljon. Csak elmondtam a véleményemet. Ezért vagyunk itt, nem?

szemétpasi 2017.03.31. 10:02:38

@Sabc: Itt jön képbe a vezetői kompetencia és a megfelelő szervezeti felépítés, esetleg az átláthatóság. Ebből a szempontból szerintem a legtöbb magyar munkahely nagyon gyenge, simán el lehet úgy lébecolni évekig, hogy az senkinek nem tűnik fel, ha megfelelő mennyiségű jópofizást odatesz mellé az ember.
Alapvetően a közvetlen vezető feladata a léhűtők kiszűrése véleményem szerint.

para_noir 2017.03.31. 10:07:10

@Sabc: nem pontosan ez a tárgya. A hozzáállásod számomra nagyon fura, meg az is, hogy magas lóról osztasz másokat, holott a tapasztalataid nyilván korlátozottak, hiszen gondolom nem dolgoztál 20-30 különböző munkahelyen, különböző szektorokban. De azért megmondod, hogy ki a tré, meg ki nem. Attól, hogy te keresed a pluszmunkát, más még nem rosszabb munkaerő azért, mert mondjuk mikor a rendelkezésre álló időnél kevesebb alatt elvégzi a feladatot és ezután nem áll neki klotyót pucolni, vagy egyéb munkát szerezni. A legtöbb helyen van egy adott munkaidő, és egy adott feladat, ha a feladat teljesül mondjuk egy órával hamarabb maradéktalanul, akkor szerintem kifejezett seggnyalás futni a pluszfeladat után, amit meg ugye a kutya nem fog kifizetni neked. De ha te szeretsz ingyen dolgozni, persze a te dolgod, csak akkor ezt ne állítsd be alapként. Nekem úgy tűnt, ezt tetted, némi lenézéssel azok felé, akik hatékonyan dolgoznak, és a fennmaradó időt belátásuk szerint használják fel. Különben logikailag is hibás a gondolatmeneted, hiszen ha gyors és hatékony munka jutalma a még több munka lenne, akkor a dolgozó nem lenne érdekelt a gyors és hatékony munkavégzésben. Amit te felvázolsz, az a tipikus multis rabszolga, aki ráadásul még boldog is, ha kihajtják a belét, ha neked ez pálya, szíved rajta, de másnak általában nem az.

Bafana 2017.03.31. 10:57:37

@Sabc: Ha egy főnök nem tudja kiszűrni, hogy a munka rovására megy-e a netezés, akkor az a főnök alkalmatlanságát bizonyítja. A cikkben azon főnökökről van szó, akik eleve azt feltételezik, hogy netezni jársz a melóba. Ez a két véglet, közötte nagyon sok lehetőség van, benne az arany középúttal. Olyan a középkori angol szénbányákban és az amerikai rabszolgatartók gyapotföldjein voltak, hogy a 8 (vagy 10, 12) órából 8 (vagy 10, 12) órát robizzon valaki. Lapozzunk.

halaloszto 2017.03.31. 11:06:04

mágneskártya, mi? meg kávézó wifije, mi? időkapszula a kilecvenes évekből?

tisztviselőként dolgozó arcszörzet szakállamtitkár 2017.03.31. 12:33:36

Az lenne a jo megoldas, hogy minden dolgozo melle felvenenek egy ellenort, aki egesz nap felugyeli ellenorzi a munkajat mikor mit csinal. Kovetne a vecebe, a konyhaba, hallgatna mikor mit telefonal.
Es a nap vegen jelentest kuldene a fonoknek.

AdamTheTux 2017.03.31. 12:58:23

@Sabc: Nem volt még soha irodai (kreatív) munkád, jól sejtem, ugye?

kanász 2017.03.31. 13:21:52

@tisztviselőként dolgozó arcszörzet szakállamtitkár: Az ellenőr mellé pedig kellene egy ellenőrt ellenőrző ellenőr, aki a nap végén jelentést küld a főnök főnökének! :)

petivagyok innen 2017.03.31. 14:03:21

Az ördög a részletekben van.
- WC használat: el tudom képzelni, hogy egy irodaházban több szervezet és ügyfelek is tartózkodnak, lehet,hogy szűrni kell a használatot.. Egyébként sok helyen meg kulcsos rendszer van, az még kevésbé diszkrét. A kártyával, akár a foglaltság is jelezhető, így nem fogják rádnyitni az ajtót 2 percenként.
- bizonyos esetekben érthető. kőkemény kapitalizmus van. ha fizetek a 8 órai munkádért, akkor dolgozz. Bár a legtöbb esetben inkább informatikai védelem része. Nincs internet, nincs vírus, céges adatok biztonságban. Ezzel a favágó módszerrel sok pénzt meg lehet spórolni.
- Bizonyos munkakörökben a mobiltelefon tiltása is érthető. Pl, aki ügyfelekkel foglalkozik, vagy épp a munkakör kíván teljes figyelmet. Rám ügyfélkén nagyon negatív benyomást tesz, ha az ügyéntéző, aki velem foglalkozik 2 percenként telefonálgat összevissza.
- Az email korlátozás több szemponból is indokolt. Egy magán email megírása akár egy órát is eltarthat, amiért elvileg fizetést kapunk. A céges email-ről küldött üzenetek, megtéveszthetik a partnert, hogy hivatalos vagy magánjellegű álláspontunk van a levélben. Az email csatolményaként üzleti titkot tömege, mehet ki a vállalattól.

Bafana 2017.03.31. 14:13:20

@petivagyok innen: A mobil totális tiltása és a két percenkénti telefonálás az a két véglet. Mint már írtam, van közte sok lehetőség. Egyik túlzásba sem kellene esni. Az emilezéssel kapcsolatban szintén. Szerintem privát emile mindenkinek van, a céges gépről azt is lehet intézni úgy, hogy a vállalati dolgok nem kerülnek ki. Tehát nem csak fekete van, meg fehér.

Bafana 2017.03.31. 14:14:04

@petivagyok innen: A mobil totális tiltása és a két percenkénti telefonálás az a két véglet. Mint már írtam, van közte sok lehetőség. Egyik túlzásba sem kellene esni. Az emilezéssel kapcsolatban szintén. Szerintem privát emile mindenkinek van, a céges gépről azt is lehet intézni úgy, hogy a vállalati dolgok nem kerülnek ki. Tehát nem csak fekete van, meg fehér.

Kivlov 2017.03.31. 14:15:50

Ezek mind nevetséges szabályok.
Óvodásként kezelik a munkavállalót.

fifibá55 2017.03.31. 14:38:27

Mindazoknak, akiknek munkájához nincs szükség internetre, nincs hozzáférésük a vállalati hálózaton keresztül. A gépekben nincs optikai meghajtó, USB letiltva. A magán mobil telefonálás (nincs céges mobil) bizonyos szintig tolerált, utána figyelmeztetés, végül békés elválás. Ez akkor szomorú, ha egyébként elfogadható munkaerőről van szó.

A "nehogy már ne netezzek kicsit" attitűddel az a baj, hogy átcsaphat "nehogy már ne nézzek meg egy epizódot a kedvenc sorozatomból" vagy "csak elmegyek kicsit sétálni" típusúba. Akinek az ilyen korlát gondot okoz, annak ott van az otthoni munkavégzés, már ha van munkapiacon eladható tudása/képessége.

petivagyok innen 2017.03.31. 14:58:08

@Bafana: Valóban nem fekete vagy fehér, de be kell látni, hogy a munkavállalók zöme nem biztos, hogy képes akkor önkotrollra, amivel a telefon és mail használatot mindenki számára elfogadható szinten tudja tartani.

Bicepsz Elek77 2017.03.31. 16:23:48

@para_noir:
Ki hasznos vagy nem az a piac kerdese. pl. egy focista abszolute nem hasznos vagy akarmilyen mas sportolo max reklam szempontból.
Vagy hasznos-egy busz/vonat/repülőgép vezeto? Mert tobb tucat ember elete is mulhat rajta.
Hasznos-e egy politikus? Ha haboru es beke kerdeseben dont szinten milliok elete mulhat rajta.

BrigiNémeth 2017.03.31. 16:52:12

csomó minden ezek közül adatbiztonsági okokból van, nem szivatásból

szanalmas 2017.04.01. 00:55:55

Minden korlátozás abban az esetben jogos, ha nem végzed el a munkád, ha elvégzed, rejszolhatsz is.
A munkavállalók nagy részét munkakörbe veszik fel, bekúrna, ha a könyvelőnek kéne lemosni a céges autókat, vagy füvet nyírnia mert kész van a melójával.
A munkakörhöz tartozó feladatok elvégzését lehet megkövetelni, nem az idődet veszik meg, a melóhoz tartozó munkaerőigényt felmérni a munkáltató dolga. Nyilván ha extra igényei vannak, az megállapodás kérdése, vagy lehet zsarolni a társadalmi kényszerből dolgozót, ez is mindennapos.
Ha letiltanak dolgokat, azt megtehetik, mindenki el tudja dönteni, jó-e az neki, vagy bye-bye.
A vezető dolga, hogy lefoglalja a munkavállalót, ezzel csak az idióta "azért vagy ott, hogy dolgozz" típusú kommentelőknek jelzek. Az ő dolga az is, hogy kibassza a netfüggőket, vagy a hülyéket, ha nem készül el a meló, vagy a melós az önálló munkavégzésre képtelen, vagy alkalmatlan a feladatára.
Velem is próbáltak eljátszani olyat, hogy még 6 másik dolgot is kéne csinálni, mondtam, hogy az alapmeló ennyi, a többi más szakmai igényű, ennyi lesz darabja. Aztán megegyeztünk nagyjából.
Nyilván ha valaki unatkozik, vagy jól érzi magát egy munkahelyen, az simán megcsinálhat magától is egyéb feladatokat (ha hagyják), csak ne legyen aztán elvárás. Meg vannak különböző képességű emberek, akik más hatékonysággal dolgoznak, valahol nem érzem jogosnak, ha a jobb képességű emberrel szemben magasabb normát állapítanak meg ugyanolyan javadalmaztatásért. Szóval a kurva anyját a smucig munkaadónak, ott kell hagyni a picsába, mert nem tanul a barma sose. :D

T2005 2017.04.01. 01:14:11

Nálunk is van a dolgozói mosdón kártyás beléptetés (csak be), de ezt direkt kértük. Így az ügyfelek csak a nekik kijelölt mosdót használhatják. Hogy miért merült fel azt nem részletezném. A többi nincs, de kellene egy jó hatos és néha az ötös.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.04.01. 09:56:39

Amennyiben a munkáltatóm a fentieknek bármelyikét is meglépi, egyszerűen elvesztett, mint munkavállalót. Simple as that. Találjon olyan balekot, aki a fentieket elfogadja.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.04.01. 10:01:11

@tisztviselőként dolgozó arcszörzet szakállamtitkár: Oké, ellenőrt minden munkavállaló mellé, de az ellenőrt ki ellenőrzni? Mi van, ha korrupt, és ha adok neki egy cigit, meg megosztom a wifimet, akkor nem köp be? Szóval óvatosan az ellenőrrel, őt is kell ellenőrizni.

2017.04.01. 12:24:25

@Kivlov: "Óvodásként kezelik a munkavállalót"

Az emberek többsége nem tudja gyakorolni az önkontrollt, és kényszerszabályozni kell. Ha az utakon nem lennének traffipaxok, és szabályszegésekért nem járna retorzió, mindenki szarna a Kreszre. Az ember márcsak ilyen gyarló. Egyébként meg olyan világot élünk, hogy mindenki kényszeresen masszírozza a telefonját egész nap, még AUTÓVEZETÉS KÖZBEN is, aki pedig felnőtt létére nem érti, hogy ez miért gáz, akkor azt óvodásként is kell kezelni. Egyébként nyilvánvalóan nem azokkal az emberekkel van, probléma, akik üresjáratban felugranak a netre elolvasni 1-2 hírt, hanem azokkal, akiknek a munkaidejük ebből áll.

Kivlov 2017.04.02. 13:54:40

@Jankove:
Akinek ebből áll a munkaideje, az mit keres még ott? A főnöke nem látja, hogy a munkáját nem végzi el? Ha elvégzi, akkor meg a maradék idejében nem mindegy, mit csinál?

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.04.23. 16:30:27

Van még pár dolog, amit csak érintőlegesen vizsgáltunk:
1. Nem minden munka egyforma. Van, amelyik érdekes, van, amelyik uncsi. Van, hogy sokáig nem jön új meló (várunk valakire, stb.), máskor meg napi 25 órát kell dolgozni (tehát reggel egy órával korábban jövünk be :). Ez változó. Ha az emberemen azt látom, hogy akkor dolgozik kőkeményen, mikor tényleg kell is, de lazsál, mikor megteheti, nem szólok érte. Nem célom, hogy kiégjen.
2. Nálunk elég profi IT-s mérnökök dolgoznak. Vajon mennyi ideig tartana ki a fene nagy szigor az internettel, íméllel és mobiltelóval? Úgy két percig? :) Eddig -több ezerből- egyetlen esetben élt vissza valaki a net szabadságával, de ő is csak a saját hülyesége miatt.
3. Nekem is volt olyan emberem, aki a nap felét netezéssel töltötte. A másik felében emberfeletti módba kapcsolt, és simán verte a kollégáit. Főnökként engem ez nagyon irritált, de elfogadtam. Nem vagyunk egyformák. Ráadásul olyan is van, hogy valaki hetekig nem nagyon dolgozik, majd egy hónapig túlórázik, és bepótolja az egészet. Volt egy szerelmi bánata, ő is tudta, hogy most a csapat kölcsönöz neki, és korrekten viszza is fizette ezt, mikor túl volt a krízisen. Emberek vagyunk.
4. Monitoros munkahelynél óránként fel kell állni, és pihenni kell. Erre törvények is vannak, de a józan ész is ezt mondja. Ez a testi egészséghez kell. De komoly szellemi munkánál a gondolkodásnak is kell egy kis pihi, erre pont jó az Internet.
5. Az ímélek kontrollján viszont tényleg érdemes elgondolkodni. A magaméval kezdeném. Persze elég lenne egy két órás késleltetést beiktatni, hogy még időben vissza lehessen rántadni a hülye ügyfélnek első indulatból megírt választ... :)
süti beállítások módosítása