Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Mit érdemel az, aki elviszi a WC papírt az irodából?

2017. március 07. - MeNa

Tegye a szívére a kezét: még soha sem vitt el tiszta A4-es lapot az irodából? Ugye nem mondja azt, hogy soha?

Tabu téma, pedig mennyi helyen megesik, hogy a dolgozók hazavisznek 1-2 dolgot, ami legkevésbé sem képezi az év végi prémium részét. (nem túl régen írtunk is erről egy posztot, amit itt olvashatnak.) Gyakori eset, hogy az alkalmazottak az irodából töltik fel saját nyomtatójukat papírral, esetleg kiürítik a színes patront vagy az irodai festésre szánt falfesték egy része a saját nappalijuk falára kerül. 

white-male-1992579_1280.jpg

Valójában ez már nem is amolyan szabálysértés, hanem közönséges bűn, amit lopásnak hívnak. (Ez az 1998-as cikk összefoglalja, hogy milyen bűnesetek történhetnek egy cég életében: http://munkaugyilevelek.hu/1998/04/a-munkahelyi-bunozes-formai-es-szintjei/) Nézzük sorra:

    1. KÜLSŐSÖK

Amikor nem a munkahelyhez közvetlenül kötődő emberek követik el a lopást. Ez azokon a helyeken jellemző, ahol sokan megfordulnak, például iskolákban.

  1. BELSŐS A BELSŐS ELLEN

Megtörténhet, hogy a dolgozók egymás ellen követnek el bűncselekményt. Talán ezek a legkínosabb ügyek, hiszen ez a közösségen belül történik. A lopás a leggyakoribb.

  1. POZÍCIÓS VISSZAÉLÉS

Ide tartoznak még azok az esetek, amikor a pozíciójával él vissza az illető, ekkor a munkáltatójával szemben követ el bűncselekményt. Ilyen tipikus eset például, az adócsalás vagy az irodaszerek megdézsmálása is.

A Portfolio és az Irodahaz.info kutatása alapján (http://www.portfolio.hu/redirect/iroda/elkerulhetetlen_a_lopas_a_munkahelyeken.224375.html) a munkahelyi dolgozók 80%-a már szembesült a fentebb felsorolt lopás valamelyikével. Döbbenetes szám, hogy az esetek felében nincs következménye a tettnek, ugyanis a vezetőségnél elakad a nyomozás.

laptop-1399126_1280.jpg

Az áldozat az esetek nagy részében a dolgozó volt, 27%-ban pedig a munkaadó. Általában pénz, telefon, laptop kelt lábra. A felmérés alapján megdöbbentő, hogy a cégek több, mint 10%-nál havonta visszatérő problémáról van szó. Az eltűnt tárgyak értéke 5000-100.000 Ft közé tehető.

De mégis hogyan ne váljunk a lopás áldozatává? Egyrészt érdemes az értékes tárgyainkat folyamatosan a kezünk ügyében tartani, vagy ne hordjunk magunkkal nagyobb értékű tárgyat. Ha mégis így teszünk, igyekezzünk a biztonsági kamerához közel és az ajtótól távol helyezkedni, hogy ne váljunk a besurranó tolvajok célpontjává.

Jöjjön ide még az, hogy mit tesznek a főnökök a megelőzés érdekében. Egy példa: a fénymásolót csak kártyával lehet használni, így ellenőrizhető, hogy ki és mennyit nyomtatott, indokolt volt-e, stb.

frog-1037251_1280.jpg

És mi van a wc-papírral? Na az egy nehezebb dió, mert akár a takarítóra is rá lehet kenni a dolgot, de ma már – főleg a kiadó irodaházakban – profi módszerekkel takarítanak az általában külsős alvállalkozók, ők mindent följegyeznek, dokumentálnak, nehogy ilyen vád érje őket. Nagyjából azért ki lehet számolni, hogy egy adott dolgozói létszám mekkora papírmennyiséget kíván...

A szappant már megoldották a folyékony tartály beszerelésével, de persze hallottunk már olyat, hogy azt is megcsapolták, bár ez tényleg nem jellemző.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr6012297711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.20. 12:30:40

nálunk a wc papír a wc-ben van, de ez egy maradi cég

D2 2017.03.20. 12:30:41

"Mit érdemel az, aki elviszi a WC papírt az irodából?" Dicséretet, a toalettpapírnak a mellékhelyiségben van a helye.
(Igazából ismerek egy embert, aki nátház időszakban papír-zsebkendő helyett egy gurigát visz magával, de ez talán mégsem általános.)

Rolph Meyer 2017.03.20. 12:30:41

Válaszolhatok a kérdésre ? Csípős paprikát a papírra

OkoskaTo:rp 2017.04.30. 11:18:14

Az igazán proli irodisták ellen ezek sem védenek. A folyékony szappant ugyanúgy befőttes üvegbe nyomva viszik haza, mint az Ikeából a ketchupot-mustárt.

reunalla 2017.04.30. 11:50:50

@D2: De az, nálunk az egyik kollégánál folyamatosan van egy tekercs az íróasztalán

Ferenc Valenta 2017.04.30. 12:26:51

Nalunk a szerzodesben benne van, hogy a legtobb ceges infrastruktura korlatozottan hasznalhato magan celra is. Ha meg nem egyertelmu, meg kell kerdezni.

GiaMarie 2017.04.30. 20:03:17

Haha, kártyás nyomtatás! Simán, arcátlanul és nyugodtan ér ellopni a papírt ennek ellenére is. Nincs az az idióta cég, aki foglalkoztat egy embert arra, hogy kiértékelje ezeket az adatokat, hogy "jogos volt-e a nyomtatás" . Kb EZÉRT lopnak az emberek papírt "kur@@nyád" alapon, nem azért, mert kell. Ahol tényleg megnyomorítják a tényleg dolgozó embereket ilyesmivel, ott vastagon megérdemlik. Alternatív megoldás: amikor elromilik a méregdrágán installált, és méltán gyűlölt kártyás nyomtató, akkor az IT felhoz a raktárból, és üzembe állít egy normál példányt. Na, akkor tippeljetek, mi az "életcélja" annak, aki nem napi két oldalt nyomtat ki csak azért, hogy úgy látszódjon, mintha csinálna valamit. Ennél kontraproduktívabb dolog kevés van

ekat 2017.04.30. 21:40:03

Szívemre téve a kezem azt kell hogy mondjam, hogy mikor régebben sokat nyomtattam bent, mert nem volt nyomtatóm, vettem papírt és bevittem. Magamtól. Nem kérte és nem látta senki.
süti beállítások módosítása