Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Többen utálják a munkahelyüket, mint gondolná

2017. március 22. - iroda l mar

A Sharp által megrendelt kutatás megállapította, hogy a magyar vállalatokat (is, meglehetősen összeurópai a trend) motivációhiány bénítja meg. Az irodai dolgozók közel háromnegyedének, egészen pontosan a felmérés szerint 74 százalékának tele a hócipője a melóhelyével, vagy legalábbis negatívak az érzelmei "egy szem" munkaadója iránt.

Tovább

Ezért fog a főnök minden jó ötletet tönkre tenni..

Bizonyára sokszor hallottátok a felsőbb vezetéstől: "több innovációt szeretnénk mindenkitől, minden szinten.!" Szép dolog ez, hiszen ki ne akarna igazi innovációt? Ez mindenkinek jó, nem? De jobb, ha mielőbb csökkented az elvárásaidat ezzel kapcsolatban. Az ötleted ugyanis általában azelőtt veszik el a főnököd íróasztalán, mielőtt a felsőbb vezetéshez jutna.

Tovább

Lehallgathatja-e a munkáltatónk a telefonunkat?

Elég nagy a bizonytalanság az irodisták körében azzal kapcsolatban, hogy mire jogosult a munkaadó egy munkahelyen. Például korlátozhatja-e a mobilhasználatot vagy egyenesen lehallgathatja a beszélgetéseinket.

Tovább

Mit érdemel az, aki elviszi a WC papírt az irodából?

Tegye a szívére a kezét: még soha sem vitt el tiszta A4-es lapot az irodából? Ugye nem mondja azt, hogy soha?

Tabu téma, pedig mennyi helyen megesik, hogy a dolgozók hazavisznek 1-2 dolgot, ami legkevésbé sem képezi az év végi prémium részét. (nem túl régen írtunk is erről egy posztot, amit itt olvashatnak.) Gyakori eset, hogy az alkalmazottak az irodából töltik fel saját nyomtatójukat papírral, esetleg kiürítik a színes patront vagy az irodai festésre szánt falfesték egy része a saját nappalijuk falára kerül. 

white-male-1992579_1280.jpg

Valójában ez már nem is amolyan szabálysértés, hanem közönséges bűn, amit lopásnak hívnak. (Ez az 1998-as cikk összefoglalja, hogy milyen bűnesetek történhetnek egy cég életében: http://munkaugyilevelek.hu/1998/04/a-munkahelyi-bunozes-formai-es-szintjei/) Nézzük sorra:

    1. KÜLSŐSÖK

Amikor nem a munkahelyhez közvetlenül kötődő emberek követik el a lopást. Ez azokon a helyeken jellemző, ahol sokan megfordulnak, például iskolákban.

  1. BELSŐS A BELSŐS ELLEN

Megtörténhet, hogy a dolgozók egymás ellen követnek el bűncselekményt. Talán ezek a legkínosabb ügyek, hiszen ez a közösségen belül történik. A lopás a leggyakoribb.

  1. POZÍCIÓS VISSZAÉLÉS

Ide tartoznak még azok az esetek, amikor a pozíciójával él vissza az illető, ekkor a munkáltatójával szemben követ el bűncselekményt. Ilyen tipikus eset például, az adócsalás vagy az irodaszerek megdézsmálása is.

A Portfolio és az Irodahaz.info kutatása alapján (http://www.portfolio.hu/redirect/iroda/elkerulhetetlen_a_lopas_a_munkahelyeken.224375.html) a munkahelyi dolgozók 80%-a már szembesült a fentebb felsorolt lopás valamelyikével. Döbbenetes szám, hogy az esetek felében nincs következménye a tettnek, ugyanis a vezetőségnél elakad a nyomozás.

laptop-1399126_1280.jpg

Az áldozat az esetek nagy részében a dolgozó volt, 27%-ban pedig a munkaadó. Általában pénz, telefon, laptop kelt lábra. A felmérés alapján megdöbbentő, hogy a cégek több, mint 10%-nál havonta visszatérő problémáról van szó. Az eltűnt tárgyak értéke 5000-100.000 Ft közé tehető.

De mégis hogyan ne váljunk a lopás áldozatává? Egyrészt érdemes az értékes tárgyainkat folyamatosan a kezünk ügyében tartani, vagy ne hordjunk magunkkal nagyobb értékű tárgyat. Ha mégis így teszünk, igyekezzünk a biztonsági kamerához közel és az ajtótól távol helyezkedni, hogy ne váljunk a besurranó tolvajok célpontjává.

Jöjjön ide még az, hogy mit tesznek a főnökök a megelőzés érdekében. Egy példa: a fénymásolót csak kártyával lehet használni, így ellenőrizhető, hogy ki és mennyit nyomtatott, indokolt volt-e, stb.

frog-1037251_1280.jpg

És mi van a wc-papírral? Na az egy nehezebb dió, mert akár a takarítóra is rá lehet kenni a dolgot, de ma már – főleg a kiadó irodaházakban – profi módszerekkel takarítanak az általában külsős alvállalkozók, ők mindent följegyeznek, dokumentálnak, nehogy ilyen vád érje őket. Nagyjából azért ki lehet számolni, hogy egy adott dolgozói létszám mekkora papírmennyiséget kíván...

A szappant már megoldották a folyékony tartály beszerelésével, de persze hallottunk már olyat, hogy azt is megcsapolták, bár ez tényleg nem jellemző.

Az idősebbekre miért nem figyel senki?

A bevásárlóközpontok, a kiskereskedelmi ágazatok általában a fiatalokra építik a megélhetésüket, holott van olyan korosztály, amelyikkel senki nem foglalkozik: az 50 év felettiek. Pedig kellene, és az ingatlanpiacon sem elhanyagolható a létezésük.

Tovább

A folyton késő, elhavazott kollégák lelki világa

Brit tudósok körbejárták a notórius késők ismérveit és részleges felmenést adtak nekik az előítéletekkel szemben.

 

Az elkésők nem feltétlenül simán lusta disznók

 

ronhano.jpg

 

Könnyű az előítéleteinket követni és a notórius későket egyszerűen kaotikusan élő, felelőtlen, kellemetlen frátereknek tartani, ám ennél árnyaltabb a kép – fejtette ki Harriet Mellotte, londoni viselkedésterapeuta a BBC-nek.

Tovább