Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Szabadság-riadó! - Aki lemarad az kimarad!

2017. május 13. - csorbazs

A nyár a szabadságok időszaka, a tavasz pedig, amikor a kollégák vad osztozkodásba kezdenek, arról, hogy ki mikor töltheti el  jól megérdemelt pihenését. Mai bejegyzésünkben összeszedtünk néhány szempontot, amit a szabadság igénylésekor érdemes végig gondolni!

Alkalmazotti viszonyban kor alapján meghatározott, hogy kit mennyi szabadság illet meg. Ezek a szabadnapok fizetettek, így - a legtöbb foglalkozásban - az év bármely szakában elvonulhatnak a dolgozók fizetéscsökkentés nélkül. Persze, a való életben ez nem így működik, hiszen a legtöbb helyen az ember akkor megy el szabadságra, amikor lehet, nem pedig akkor amikor szeretne. Ez a probléma különösen igaz a nyári időszakra, hiszen aki nincs eléggé résen, könnyen bukhatja a nyaralást!

dayoff_nogal.png

Minél előbb, annál jobb!

A nyári szabadságigénylés kulcsa, hogy minél előbb, annál jobb. A munkahelyek többségénél valamelyest - formális vagy informális módon- szabályozzák, hogy egy részlegről hányan mehetnek egyszerre szabira. Éppen ezért, aki már az év elején lestoppolja a kiszemelt időszakot, akkor jó eséllyel indul, hogy valójában szabad is lesz akkor. Míg ha valaki májusban kezd csak el gondolkodni, akkor könnyen lehet, hogy már csak a többiek "maradékából" válogathat.

Inkább egybe sokat vagy sok kicsit?

Ízlés kérdése, hogy mi a jobb, kivenni egyszerre 10 napot vagy inkább többször, egy-egy nappal megtoldani a hétvégéket. Természetesen, ha valaki hosszabb nyaralásra készül, akkor érdemes lehet az első verziót választani. Abban az esetben azonban, ha nincs ilyen terv, akkor több lehetőséget nyújt az utóbbi, habár így a munka teljes kizárása biztosan nem fog megvalósulni.

pexels-photo-296879.jpeg

Futó projektek, zárások stb.

A szabadság elbírálása nagyrészt attól függ, hogy a többiek mikor szeretnének menni, de ennél még lényegesebb, hogy milyen futó projektek vannak épp, melyek zárulnak le addig, illetve mekkora munkát kell majd átadni a maradóknak. Íratlan szabály, hogy nagyon sűrű időszakban, ha nem muszáj, akkor nem megyünk szabadságra. Ezt érdemes betartani, ha nem akarunk a kollégák célpontjává válni.

Ki veszi át a munkát?

A szabadságra menők rendszerint - még akkor is, ha uborkaszezonban teszik ezt - maguk után hagynak elvégzendő feladatokat. Ezeket érdemes úgy átadni, hogy a kollégának se szakadjon bele a saját dolgai mellett, mégis, a legfontosabbak ne maradjanak el. A legjobb, ha az lebeg az ember szeme előtt, hogy egyszer a kolléga is fog majd szabadságra menni, akinek a feladatait valószínűleg mi vesszük majd, át, agy érdemes úgy és annyit átadni, ahogy mi is szeretnénk kapni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr9112471027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása