Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Szétköhögjük a tüdőnket az egylégterű irodában

2017. február 14. - MeNa

Az egylégterű irodák dolgozói betegesebbek és kevésbé hatékonyak - írták pár éve több tanulmányban, de írhatták volna ma is. Pont ugyanilyen aktuális.

Az egylégterű, nagy alapterületű irodák dolgozói gyakrabban betegek, kevésbé boldogok és hatékonyak, mint a kisebb helyiségekre tagoltakban munkálkodók - olvasható a Work, Enviroment and Health (Munka, környezet és egészség) című skandináv folyóiratban megjelent tanulmányban.

teddy_nogal.jpg

A felmérések szerint az egy légtérben dolgozók 62 százalékkal több napig vannak betegszabadságon, aminek oka a tanulmány szerzői szerint a kórokozók szabadabb terjedése. A The Daily Mail című brit lap ugyanakkor megjegyzi, hogy más szakértők szerint inkább a fokozottabb feszültséggel, a növekvő munkahelyi stressz jelenlétével magyarázható a gyakoribb betegeskedés.

Az egy légtérben dolgozók jobban zavarják egymást, mint a kisebb helyiségekre tagolt irodák munkásai, márpedig a stressz gyengíti az immunrendszert. Nagyon sok ilyen irodában egyszerűen végig köhögik a napot a dolgozók és inkább nem tiltakoznak, nehogy elveszítsék az állásukat.

Egy amerikai tanulmány szerint az egylégterű iroda további hátránya, hogy dolgozói kevésbé produktívak, gyengébb a motiváltságuk, kevésbé elégedettek munkájukkal, hiányzik nekik a "magánterület", avagy saját "kuckó". Persze elég sok olyan kiadó iroda van már Budapesten is, ahol igyekeztek változatossá tenni a belső teret és igenis vannak ilyen magánterületek, de ez még egyáltalán nem a többség.

Egy másik, Hongkongban született felmérés ugyancsak alátámasztja az előbbiek állításait. Készítői 260 irodai dolgozót kérdeztek meg arról, hogy a közös légtérben mi zavarja leginkább munkájukat. A zaj került az első helyre: a munkatársak beszéde, telefonjaik csörgése, gépeik hangjai.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr1212181528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2017.03.20. 12:30:42

az 1légterü irodisták azért betegesebbek, vagyis mennek gyakrabban betegszabira, mert ezek tipikusan szar állások alacsony fizetésért.

Alick 2017.03.20. 12:30:42

Az egyterű iroda produktív munka esetén öntökönszúrás.

Klown 2017.03.20. 12:30:42

Költői kérdés:
Vajon ennek a jelentőségét mikor fogják felismerni idehaza a munkaadók?!
süti beállítások módosítása