Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Meghalt a légkondi?

tippek-trükkök

2017. február 08. - iroda l mar

A vietnami Ho Si Minh-városban (lánykori nevén: Saigon) elég öt percet a páradús levegőn tölteni, hogy fejvesztve meneküljünk be a legközelebbi légkondis épületbe.

klimamentessajgon1.jpg

Délkelet-Ázsia gyorsan fejlődő trópusi és szubtrópusi klímájú városaiban: Vietnam mellett például Indonéziában és a Fülöp-szigeteken a korszerű irodaházak elképzelhetetlenek klímaberendezések nélkül.

Legalábbis eddig így volt, ám egyre inkább teret hódítanak a korszerű, zöld megoldások, amikor is egyéb trükkökkel váltható ki a légkondi.

 klimamentessajgon2.jpgA T3 Arcitecture Asia által tervezett Ho Si Minh-városi közösségi házban a természetes légáramlás biztosítása és a napfénnyel szembeni védelemmel bekkelték ki a légkondikat.

A régi-új, a klímát okos tájolással, speciális építőelemmel és egyéb trükkökkel kiváltó megoldásokkal lehet elhagyni még egy Vietnam-szinten is forró, páradús országban.

Az TS Asia építésziroda vezetője, Charles Gallavardin szerint csupán az ésszerű tájolásnak és a beépített elemeknek köszönhetően 5 Celsius sal hűvösebbek az épületek, mint a kinti hőmérséklet, az egyéb klímát kiváltó extrák: mint a természetes szellőzés és a ventilátorok gondoskodnak a többiről.

Például ha a látvány és a panoráma érdekében hatalmas keleti, vagy nyugati tájolású üvegfelületek kerülnek az irodaházak keleti vagy nyugati oldalára, akkor szavatolt, hogy egyes napszakokban a tűzforróságtól csak csúcsra járatott légkondicionálással hűthetőek le.

 klimanelkulikulsosangaj.jpg A sanghaji múzeum melletti külső ventilátoregységek is a levegő áramoltatását és hűtését szolgálják

A Sanghaji Természettudományi Múzeumban hasonló technológia alkalmazásával 15 százalékos energiatakarékosságot értek el egy hagyományos épülethez képest. A magas páratartalomtól ennek ellenére tökéletes védelmet nyújtanak, hiszen a kiállított muzeális tárgyak állagát nem kockáztathatják.

Egy indonéz, kelet-jávai középületet tavaly neves nemzetközi építészfórum díjazottai közé is beválasztottak. A különleges, természetes szellőzést biztosító falszerkezetű anyaggal felhúzott épületben a trópusi klíma ellenére is kiváltható a légkondicionálás.

legkondi.jpg

 

Nincs új a Nap alatt

 

A XX. századot megelőzően is klímaberendezések nélkül építkeztek. Ha a légkondícionálóval felszerelt építkezések folytatódnának, akkor 2050-re az új, klímás épületek 80 százaléka Ázsiában épülne. Mind költségmegtakarítás, mind a fenntartható fejlődés, a környezeti ártalmak csökkentése érdekében célszerű ötvözni a klímakorszakot megelőző tudást az új ismeretekkel. Ezért is üdvözítőek a fenti példák.

A témáról részletesebben a CNN vonatkozó cikkében lehet olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr3012236742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása