Fél életünket irodákban éljük le, nem mindegy hogy! a kozoslegter@gmail.com-ra küldd el az irodai sztorid!

Közös légtér

Közös légtér

Kirúghatnak az íróasztalod miatt?

2017. január 10. - MeNa

A sok papírtól és kávés pohártól alig találod meg a laptopod az irodai asztalon? Vagy a tiéd a minimalisták álma inkább? Hát persze,hogy a brit tudósok szögezték le: sokat elárul rólunk, hogy milyen környezetben dolgozunk. 

Rengeteg tanulmány támasztja alá, hogy az ember munkakörnyezete hatással van a munkája minőségére, a kreativitásra és az összpontosításra. Nehéz úgy figyelni a munkánkra, ha az asztal tele van kacatokkal, ráadásul magunkról is sok mindent elárulunk ezekkel a tárgyakkal.

Szélsőséges esetben akár állásvesztés is lehet abból, ha berág a főnök arra, hogy a körülöttünk lévő káosz nem csupán az asztalunkra, hanem a munkánkra is jellemző és ebből hátránya lesz a cégnek. A főnök mondhatja azt is, hogy ez a renitens ember, aki tulajdonképpen mérgezi a munkahelyi légkört a maga szervezetlenségével. Jogi szempontból kevésbé megalapozott lehet egy olyan kirúgás, amit a rendetlenséggel indokolnak, de nem kizárt, hogy mégis így végezzük, a főnök ugyanis mindig találhat ürügyet - vagy egyszerűen csak azt mondja, hogy ÁTSZERVEZÉS történt. 

alancleaver_flickr.jpg

Az íróasztal körüli állapotok tulajdonképpen egyfajta kivetülése a szokásainknak és a hangulatunknak. Lily Bernheimer, pszichológus erre a területre specializálódott, és a surrey-i egyetemmel karöltve öt személyiségtípust vázolt fel az irodai asztala alapján: vannak az extrovertáltak, a mindennel egyetértők, a lelkiismeretesek, a neurotikusak és az élményekre nyitottak. (Ezek közül néhányan biztos behúznának a főnöknek, ha ilyesfajta hibájukat szóvá tenné a vezető.)

Te melyik csoportba tartozol?

A GYŰJTÖGETŐ

A gyűjtögetők íróasztala kaotikus, színes és személyes kacatokkal teli. Bernheimer szerint ők általában extrovertáltak és barátságosak a kollégákkal. Jó a közelükben ülni, mert vidám egyéniségek.Ugyanakkor gyakran annyira elfoglaltak és buzgók, hogy nincs idejük takarítani, és hamar felgyűlik a szemét is az asztalukon.

A MINIMALISTA

Szereted a megszokott rutint és imádsz mindent post-it-ekre írni? Ha igen, akkor Te minimalista lehetsz! Bár a minimalisták nem szeretik a káoszt, attól még igen nyitottak, ráadásul keményen dolgoznak, megbízhatóak és összeszedettek.

A NYITOTT

Ők azok, akik szeretnek a társaság középpontjában lenni, ugyanakkor minél dominánsabb típus valaki, annál jobban szereti bővítgetni a saját területét. Egyszer csak a szomszédos asztalra is átnyúlnak már a cuccai, az ablakpárkányra teszi a kabátját és a munkatársai arra eszmélnek rá, hogy az iroda egy részét kisajátította.

A KINYILATKOZTATÓ

Tele van az asztalod könyvekkel és magazinokkal? És az utazáson készült fotóid a fiókodban lapulnak? Akkor te azok közé tartozol, akik az irodában is szeretik személyes tárgyakkal körbevenni magukat. Ezek az emberek nagyon kreatívak, folyton a saját gondolataikkal, ötleteikkel vannak elfoglalva, ezért veszik körbe magukat olyan dolgokkal, amelyekből azonnal lesüt a személyiségük.

AZ ELLENŐR

Utálod, ha háttal ülsz a bejáratnak? Nem érzed magad biztonságban, ha az asztalod a nyüzsgés középpontjában áll? Ez azért van, mert ellenőr típus vagy! Evolúciós hozomány, hogy szeretjük rajta tartani a szemünket a potenciális ellenségeken. Nincs ez másképp az irodában sem. Az ellenőr típus szeret a falnak háttal ülni és egyedül dolgozni. Nem folyik bele felesleges fecsegésbe, inkább csak hallgat és figyel.

Ti mit gondoltok? Jogos egy bármilyen típusú kolléga eltávolítása a rendetlen íróasztala miatt?

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslegter.blog.hu/api/trackback/id/tr6112071055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása